tromaktiko: Αποστολή της ΝASA στη Σελήνη ετοιμάζεται για βουτιά θανάτου

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Αποστολή της ΝASA στη Σελήνη ετοιμάζεται για βουτιά θανάτου



Η NASA ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα του τέλους της αποστολής LADEE. Το σκάφος της αποστολής πραγματοποίησε επί έξι μήνες σειρά μελετών και πειραμάτων στη Σελήνη. Η αποστολή έχει πλέον ολοκληρωθεί και σύμφωνα... με τον προγραμματισμό το σκάφος θα πέσει στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου στις 21 Απριλίου. Τα μέλη της αποστολής κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις ώστε η πτώση του σκάφους να γίνει προοδευτικά και χωρίς να προκαλέσει… παρενέργειες.

Η αποστολή

Το LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) συνέλεξε στοιχεία για τη σύνθεση και τη δομή της αραιής ατμόσφαιρας της Σελήνης. Η αποστολή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική επειδή οι επιστήμονες μπορεί μεν να αναζητούν εξωπλανήτες με ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της Γης, όπως όμως φαίνεται υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πλανητών με ατμόσφαιρες συνθήκες που μοιάζουν με εκείνες της Σελήνης. Ετσι η μελέτη και ανάλυση της ατμόσφαιρας της Σελήνης θα επιτρέψει την καλύτερη μελέτη εξωπλανητών με παρόμοιες ατμόσφαιρες.

Το προηγμένο σύστημα επικοινωνίας

Το LADEE είναι επίσης εφοδιασμένο με ένα νέο προηγμένο σύστημα επικοινωνίας που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά και, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μπορεί να φέρει επανάσταση στις διαστημικές επικοινωνίες. Το σύστημα χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τη μετάδοση πληροφοριών αντί για ραδιοκύματα. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει την αποστολή δεδομένων έξι φορές γρηγορότερα με εξοπλισμό που ζυγίζει 50% λιγότερο από τα υπάρχοντα συστήματα επικοινωνίας στο Διάστημα καταναλώνοντας παράλληλα 25% λιγότερη ενέργεια. Αν είναι επιτυχές, το νέο σύστημα θα επιτρέπει σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές τη μετάδοση ακόμη και τρισδιάστατων βίντεο.

Το τέλος

To LADEE βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύψος περίπου 2-4 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και συνεχίζει να συλλέγει ατμοσφαιρικά δεδομένα. Οι υπεύθυνοι της αποστολής θέλουν το σκάφος να πέσει πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης στις 21 Απριλίου. Εχουν επιλέξει κάποιο σημείο στην αθέατη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου ώστε η πτώση να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από περιοχές που έχουν προσεδαφιστεί στο παρελθόν άλλες αποστολές.

philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!