Το 800 ετών κτίσμα που ήταν ναός Αγίου Θεοδώρου και είχε μετατραπεί σε τζαμί από τον δάσκαλο του σουλτάνου Μωάμεθ-Πορθητή παίρνοντας και το όνομα του το Μουλά Γκιουρανί, αν και περιλαμβάνεται στην λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, έχει εγκαταλειφθεί στην μοίρα του.
Το κτίσμα στην Βέφα της Κωνσταντινούπολης είναι γνωστό ως ¨εκκλησία τζαμί¨ και στο τμήμα που κατά την βυζαντινή εποχή χρησιμοποιούνταν ως ¨δωμάτιο ιερέα¨ (σημ. εννοεί το Ιερό) έβαλαν πλακάκια και το μετέτρεψαν σε ιερέα, ενώ στις πύλες της ίδιας εποχής έριξαν μπετόν και τις έκλεισαν. Μεγάλο τμήμα από τις κολόνες και τα διακοσμητικά σκεπάστηκαν με σοβά, με μπογιά ή και με χαλί.
Στην είσοδο του ναού κατασκευάστηκε ένα προκατασκευασμένο ¨σπίτι¨, ενώ σχηματίστηκε ένα ¨διαμέρισμα¨ με πρόσβαση μέσω σκάλα δίπλα από την τουαλέτα. Επίσης στην κλειστή αυλή του τζαμιού Μουλά Γκιουρανί κατασκευάστηκε και ένα παράπηγμα. Δηλαδή η παλιά εκκλησία έφτασε να γίνει χώρος όπου μπορούν να ζήσουν τρεις οικογένειες.
Σύμφωνα με τα tourkikanea μετά από την εμφάνιση της σχετικής είδησης το 2010, η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων αποφάσισε το 2011 να το επισκευάσει, αλλά παρά το ότι πέρασαν τρία χρόνια από τότε, δεν υπήρξε καμμία αλλαγή.
Tο συγκρότημα των κτιρίων αποτελεί τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής της εποχής των Κομνηνών και των Παλαιολόγων στην Κωνσταντινούπολη .
Στην βιβλιογραφία αναφέρεται ότι υπάρχουν λίγες πληροφορίες για την ιστορία του ναού και πιθανολογείται ότι η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Θεόδωρο (του Τήρωνος ή τον Στρατηλάτη ή και στους δύο μαζί) και ότι χτίστηκε στην περίοδο μεταξύ του 12ου και 14ου αιώνα.