Ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, Rigshospitalet, εξέτασαν συνολικά 76 ασθενείς που χρησιμοποίησαν μία τέτοια τεχνική «χαλάρωσης». Συγκεκριμένα το έκαναν κατά την διάρκεια που παρουσίαζαν κολπική μαρμαρυγή και οι γιατροί τους έβαλαν έναν καθετήρα με ηλεκτρόδιο στην άκρη για να καταστρέψουν τα σημεία της καρδιάς τα οποία προκαλούσαν το καρδιακό επεισόδιο.
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης σε αντίστοιχες συνθήκες άλλους 71 ασθενείς, οι οποίοι ακολούθησαν την κλασική διαδικασία και έτυχαν της τυπικής αντιμετώπισης από τους γιατρούς.
Η όλη διαδικασία διήρκεσε περίπου 2 ώρες σε κάθε ασθενή και όλοι οι 147 ασθενείς είχαν λάβει ενέσεις τοπικής αναισθησίας, καθώς και παυσίπονα. Κάθε 15’ τους ρωτούσαν πώς νιώθουν και πόσο έντονα πονούν.
Στους ασθενείς που χρησιμοποίησαν την τεχνική της «φαντασίας» για να χαλαρώσουν ζητήθηκε να περιγράψουν στους γιατρούς ένα όμορφο και ασφαλές μέρος που θα ήθελαν να βρίσκονται την ώρα της επέμβασης. Ανά τακτά διαστήματα και κυρίως τις στιγμές που ένιωθαν περισσότερο πόνο, μια νοσοκόμα τους μίλαγε ήρεμα και τους ζητούσε να «πάνε» πάλι νοερά στο αγαπημένο τους μέρος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η μέθοδος βοήθησε τους συγκεκριμένους ασθενείς να αισθανθούν λιγότερες φορές έντονο πόνο, όπως προέκυψε από τις φορές που πίεσαν το ειδικό κουμπί χορήγησης παυσίπονων κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην σύνοδο EuroHeartCare 2014.
onmed.gr