θέλει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όπως έδειξε με τη χθεσινή του παρέμβαση, που από το στενό του επιτελείο κρίθηκε αναγκαία καθώς τα «πυροτεχνήματα» των χρυσαυγιτών στη Βουλή άρχισαν σταδιακά να διαβρώνουν όλα τα πολιτικά κόμματα.
Ο κ. Σαμαράς με τη δήλωσή του ξεκαθάρισε επί της ουσίας ότι δεν πρόκειται να εκβιαστεί πολιτικά από απειλές περί «αποκαλύψεων» από τους υπόδικους χρυσαυγίτες αλλά ούτε είναι διατεθειμένος να μείνει «εγκλωβισμένος» στην επικαιρότητα που θέλει να διαμορφώσει ο Κασιδιάρης «για προσωπικούς του λόγους» - όπως πιστεύουν πολλά «γαλάζια» στελέχη της κυβέρνησης.
Το Μαξίμου αφού αποδοκίμασε με ηχηρό τρόπο τον Π. Μπαλτάκο διαμηνύει τώρα ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις απειλές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη έχουν πάρει «οδηγία» ώστε στις παρουσίες τους στα μέσα ενημέρωσης να απαξιώνουν τη βαρύτητα των όσων λένε οι χρυσαυγίτες εντός ή εκτός βουλής.
Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη θα επιμείνουν στην πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και για την περίπτωση Παναγούλη (που δηλώνει ότι μιλάει με τους χρυσαυγίτες και γνωρίζει «λεπτομέρειες») αλλά και για το εάν τελικά η Κουμουνδούρου δέχεται επίσημα ως αληθείς τους ισχυρισμούς των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ότι η δίωξή τους έχει στηθεί πολιτικά μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης.
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις εκτιμήσεις δικαστικών κύκλων ότι στόχος του κ. Κασιδιάρη και των άλλων χρυσαυγιτών είναι να «χτυπήσουν» το φρόνημα και την αποφασιστικότητα των δικαστικών που χειρίζονται την υπόθεση του φακέλου με τα στοιχεία της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.
- «Μορατόριουμ» μέχρι τις ευρωεκλογές
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς στην τοποθέτηση του δεν παρέλειψε να επαναβεβαιώσει την απόλυτη στήριξή του στους λειτουργούς της δικαιοσύνης θέλοντας έτσι να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με την επιχειρηματολογία μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί και να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο Μαξίμου και στη δικαιοσύνη - κάτι που στην κυβέρνηση θεωρούν ως εξαιρετικά επικίνδυνο από τη στιγμή που εξυπηρετεί απόλυτα τη «γραμμή» των χρυσαυγιτών.
Η επόμενη «μάχη» με τον ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί στη Βουλή με αφορμή το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου και στο Μαξίμου γνωρίζουν πως μέχρι τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να βάλει στο «κάδρο» τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι από αυτή την υπόθεση με τους κατάλληλους πολιτικούς σχεδιασμούς η ΝΔ δεν θα μετρήσει απώλειες αν και πλέον ο κ. Σαμαράς με τη δήλωσή του και την ευθεία προειδοποίηση για τις συμπεριφορές στελεχών του έχει βάλει ψηλά των πήχη σε οποιαδήποτε άλλη ενδεχόμενη παραφωνία που θα ακουμπά τη Χρυσή Αυγή.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να «σπάσει» τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί «ακροδεξιάς ομάδας» στο Μαξίμου και ζήτησε από τον κεντρογενή Δημήτρη Αβραμόπουλο να προβεί σε δημόσια δήλωση με την οποία υπενθυμίζει τη σταθερή θέση της ΝΔ απέναντι σε κάθε τι ακραίο, ολοκληρωτικό και αντιδημοκρατικό.
Ωστόσο, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι εδώ και ημέρες η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αποφύγει κάθε επίσημο σχόλιο για την υπόθεση Μπαλτάκου.
Σημειώνεται, ότι η κ. Μπακογιάννη τον Οκτώβριο είχε καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά να επιβάλει «σιωπητήριο» στον Παναγιώτη Μπαλτάκο με αφορμή τη δήλωση που είχε κάνει ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου ότι το μνημόνιο είναι μια μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας.