Climate Europe σε 14 ευρωπαϊκά κράτη για το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Την παρούσα στιγμή, οι οικονομικές προσδοκίες βρίσκονται στις -24,6 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση λίγο μικρότερη από 7 μονάδες από το τέλος του προηγούμενου έτους και μεγαλύτερη από 12 μονάδες από τον Μάρτιο του 2013. Ο δείκτης βρίσκεται συνεπώς στο υψηλότερο σημείο του, τα τελευταία τρία χρόνια.
Τον Μάρτιο, υπήρξε, επίσης, περαιτέρω αύξηση στις εισοδηματικές προσδοκίες, οι οποίες βρίσκονται, την παρούσα στιγμή, στις -29,3 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010. Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, υπήρξε μία νέα πτώση του δείκτη στις -38,1 μονάδες. Τον Δεκέμβριο, η τιμή βρισκόταν στις -33,1 μονάδες.
Επιφυλακτικοί
Ωστόσο, οι Έλληνες απέχουν ακόμα πολύ από το να θέλουν να κάνουν μεγαλύτερες αγορές. Ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στις -26,1 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση λίγο μικρότερη από 5 μονάδες σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους. Τον Μάρτιο του 2013, ο δείκτης βρισκόταν λίγο χαμηλότερα στις -30,3 μονάδες.
Αναλυτικότερα, από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν τα εξής:
Η οικονομία στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ξεκινά να αναπτύσσεται ξανά, ενώ οι καταναλωτές ελπίζουν ότι φέτος θα έρθει επιτέλους το τέλος της οικονομικής κρίσης. Ο δείκτης του καταναλωτικού κλίματος για την ΕΕ αντικατοπτρίζει με σαφήνεια αυτή την τάση και αυξήθηκε συνολικά κατά 0,8 μονάδες, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Την παρούσα στιγμή, βρίσκεται στις 8,4 μονάδες.
Η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ κερδίζει ξανά έδαφος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε αμελητέα αύξηση της τάξης του 0,1%. Ωστόσο, για φέτος, οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση στο ΑΕΠ της τάξης του 1,3% στα 28 κράτη της ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζει αναμφίβολα τη βελτίωση στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Το ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που καλύπτει η έρευνα, αυξήθηκε τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και σε σχέση με πέρυσι. Μόνο οι προβεβλημένες από την κρίση χώρες Ελλάδα και Ιταλία σημείωσαν περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ, συγκριτικά με το περασμένο τρίμηνο στο τέλος του 2013. Στην Ιταλία, η οικονομία βελτιώθηκε ξανά ελαφρώς, το τέταρτο τρίμηνο, με αύξηση της τάξης του 0,1%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Εύθραυστη η οικονομική ανάκαμψη
Οι ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης είναι ακόμα πολύ εύθραυστες και χρειάζεται να ξεπεραστούν ακόμα πολλές αβεβαιότητες. Η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να αφήσουν πίσω τους τα συστηματικά μέτρα λιτότητας και να ξεκινήσουν να επωμίζονται ξανά περισσότερο χρέος, προκειμένου να βοηθήσουν την οικονομία να ορθοποδήσει, μέσω περισσότερων επενδύσεων.
Αυτό που απομένει να φανεί είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς τους στις χρηματαγορές και το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο. Ένας ακόμα κίνδυνος είναι ο χαμηλός πληθωρισμός.
Πολλοί ειδικοί ήδη φοβούνται μία περίοδο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη – με άλλα λόγια πτώση των τιμών, όπως συνέβη ήδη στην Ισπανία, τον περασμένο Μάρτιο.
Δικαιολογημένη αισιοδοξία
Συνεπώς, η αισιοδοξία που επικρατεί πλέον σε πολλούς Ευρωπαίους καταναλωτές, δικαιολογείται πλήρως. Σε σχεδόν όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται εδώ, οι δείκτες οικονομικών και εισοδηματικών προσδοκιών, καθώς και οι δείκτες σχετικά με την προθυμία για αγορές έχουν ανοδικές τάσεις. Σε πολλές χώρες έχουν αγγίξει επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί για χρόνια. Ο δείκτης του καταναλωτικού κλίματος για την ΕΕ (28 χώρες) ανεβαίνει επίσης. Το Μάρτιο, έφτασε τις 8,4 μονάδες, μία αύξηση της τάξης των 0,8 μονάδων, στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2008. Ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα βρισκόταν μόλις στις -3,3 μονάδες».
epirus-tv-news.blogspot.gr