Οι επιστήμονες που την πραγματοποίησαν εκτιμούν ότι ο περιορισμός των θερμίδων ίσως επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και μειώνει την επιρρέπεια στα «νοσήματα φθοράς», όπως αποκαλούνται η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και πολλά άλλα.
Η περιορισμένη διατροφή ενδέχεται επίσης να ελαττώνει τον κίνδυνο θανάτου, γράφουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison στην επιθεώρηση «Nature Communications».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Γουάιντρατς, καθηγητή στο Τμήμα Γηριατρικής του πανεπιστημίου, άρχισαν το 1989 να μελετούν σε πιθήκους τις επιδράσεις της διατροφής στη γήρανση.
Στην έρευνά τους συμπεριέλαβαν 76 πιθήκους ρέζους που έτρωγαν όσο ήθελαν μέχρι την ηλικία των 7-14 ετών, αλλά μετά οι ερευνητές μείωσαν τις θερμίδες τους κατά 30%.
Μία άλλη ομάδα πιθήκων, που συμπεριελήφθη στη μελέτη για λόγους σύγκρισης, αφέθηκε να τρώει όσο ήθελε.
Στο πέρασμα του χρόνου, όσοι πίθηκοι έτρωγαν όσο ήθελαν είχαν κατά 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και τριπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν.
Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα ερευνών σε μυγάκια φρούτων και τρωκτικών, που έχουν δείξει ότι η μείωση των θερμίδων μπορεί να παρατείνει τη ζωή έως και 40%.
Αντικρούουν όμως εκείνα μελέτης του 2012 που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι λιγότερες θερμίδες δεν παρατείνουν τη ζωή των πιθήκων.
Ωστόσο, ο δρ Γουάιντρατς και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον διαφορετικό σχεδιασμό των δύο ερευνών.
Όπως εξηγούν, η δική τους μελέτη άρχισε σε ενήλικα ζώα, τις διατροφικές συνήθειες των οποίων είχαν πρώτα καταγράψει αναλυτικά, ώστε η μείωση των θερμίδων να γίνει στην αληθινή διατροφή τους.
Η μελέτη του 2012, όμως, είχε βασιστεί σε ένα τυποποιημένο διάγραμμα διατροφής, σχεδιασμένο από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών.
Αυτό, λένε οι ερευνητές του Wisconsin-Madison είχε ως επακόλουθο οι πίθηκοι να τρώνε ακόμα λιγότερο απ’ ό,τι κανονικά θα ήθελαν.
Τι σημασία μπορεί να έχουν αυτά τα ευρήματα για τους ανθρώπους; Οι ερευνητές του Wisconsin-Madison πιστεύουν πως ακόμα και κατά 10% να μειώσει ένας άνθρωπος τις ημερήσιες θερμίδες του, μπορεί να παρατείνει τη ζωή του.
Ωστόσο, δεν θα συνιστούσαν σε κανέναν να προχωρήσει σε ιδιαίτερα στερητικές δίαιτες - συνήθως ορίζονται ως αυτές που παρέχουν λιγότερες από 1.000 θερμίδες την ημέρα.
Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι η έρευνά τους διεξάγεται για να εντοπίσουν τις υποκείμενες αιτίες των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και όχι για να προτείνουν στους ανθρώπους τρόπους για να ζήσουν περισσότερο.
Στην πραγματικότητα, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματά τους αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη. Πολλοί από τους πιθήκους που τρώνε όσο θέλουν έχουν εκδηλώσει διαβήτη, αλλά έως στιγμής δεν τον έχει παρουσιάσει κανένας απ’ όσους τρώνε τις λιγότερες θερμίδες.