Ετσι, πολλές είναι οι προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς ώστε να πείσει για τη φερεγγυότητά της τόσο τις χρηματοπιστωτικές αγορές που τη δανείζουν, όσο και τις Βρυξέλλες, που την έχουν υπό στενή παρακολούθηση για το δημόσιο έλλειμμα.
Με 63.452 γαλλικές επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν το 2013 και ένα ρεκόρ ανεργίας που έφθασε τον Φεβρουάριο τα 3,348 εκατ. άτομα χωρίς καμία απασχόληση, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανός να κρατήσει τις ισορροπίες και ότι άκουσε τα μηνύματα των Γάλλων μετά το «χαστούκι» των δημοτικών εκλογών.
«Οι Γάλλοι μας είπαν ότι θέλουν να κινηθούμε πιο γρήγορα» δήλωσε χθες το βράδυ κατά την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι TF1, μετά την παρουσίαση της κυβέρνησής του, μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η μείωση του χρέους και του δημόσιου ελλείμματος, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του Μανουέλ Βαλς, που δεν διστάζει να υπογραμμίσει μια έλλειψη κατανόησης από την πλευρά της Ευρώπης.
«Υπάρχει ένα ισχυρό αίτημα προστασίας του λαού απέναντι στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας που καταστρέφει τις θέσεις εργασίας και απέναντι σε μια Ευρώπη που συχνά δεν καταλαβαίνει. Θα πρέπει να είμαστε σαφείς με τους στόχους μας. Ναι, θα πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη Γαλλία. Θα πρέπει να χειραγωγήσουμε το χρέος διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει όμως να το πετύχουμε με έξυπνο τρόπο ώστε να προφυλάξουμε τις θεμελιώδεις δημόσιες υπηρεσίες όπως είναι η παιδεία ή η υγεία, που είναι απαραίτητες για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη», δήλωσε.
Ο Μανουέλ Βαλς επανειλημμένα υπογράμμισε ότι «την κατεύθυνση της πολιτικής χαράσσει ο Φρανσουά Ολάντ» και η δική του αποστολή είναι να επιτύχει. Η κυβέρνησή του επομένως αποτελεί συνέχεια της κυβέρνησης Ερό και ο άμεσος στόχος είναι η εφαρμογή του Σύμφωνου Ευθύνης με τις επιχειρήσεις (μείωση τελών έναντι προσλήψεων) και η εξασφάλιση των 20 δισ. ευρώ για την εφαρμογή του.
Το πρόβλημα που θα συναντήσει όμως ο πρωθυπουργός, θα είναι η υλοποίηση και ενός δεύτερου «Συμφώνου», το οποίο ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ με το διάγγελμά του τη Δευτέρα. Πρόκειται για ένα «Σύμφωνο Αλληλεγγύης» με στόχο τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων και τη μείωση της φορολογίας για τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Ο πρόεδρος δεν έδωσε στοιχεία για την πηγή χρηματοδότησης του δεύτερου αυτού Συμφώνου. Εναπόκειται στον Βαλς να τα καταφέρει.
Είναι σαφές ότι μια επιπλέον πρόκληση για τον Βαλς θα είναι να να μπορεί να ακολουθεί τα φύλλα πορείας με τις περίπλοκες και σχετικά ακαθόριστες διαδρομές που δίνει ο Ολάντ. Στην προκειμένη περίπτωση δόθηκε μια πλοήγηση προς τα δεξιά με φιλελεύθερη πολιτική για τις απαιτήσεις της Ευρώπης, των επιχειρηματιών και του χρέους, με την προϋπόθεση όμως ότι θα κρατήσει την μπάρα προς τα αριστερά για τα πιο ασθενή στρώματα του λαού, με μείωση των φόρων και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, που είχε διετή εμπειρία από τον τρόπο πλοήγησης Ολάντ, κατά την τελετή παράδοσης, ευχήθηκε επιτυχία στον Μανουέλ Βάλς κάνοντας αναφορά στην περίφημη φράση του Πιέρ Μεντές Φρανς «Το να κυβερνάς είναι το να κάνεις επιλογές».