Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχει βρεθεί ότι τα φάρμακα αυτά δεν περιλαμβάνουν τη δραστική ουσία που θα έπρεπε και όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικά αλλά μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνα.
Πάντως πιο ελκυστικά για τους επιτήδειους είναι τα σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία τα οποία πωλούνται στο ίντερνετ κατά χιλιάδες.
Όμως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί ότι τα φάρμακα από το Διαδίκτυο δεν είναι ασφαλή. Όπως σημειώνεται περισσότερα από το 50% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και σε ιστοσελίδες που κρύβουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι παραποιημένα.
“Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που διακινούνται στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, γιατί ενδεχομένως να έχει παραποιηθεί η σύνθεσή τους -όσον αφορά οποιοδήποτε από τα συστατικά τους ή και την ισχύ τους-, η συσκευασία και επισήμανσή τους ή και το όνομά τους” επισημαίνει ο οργανισμός.
Επίσης, συχνά οι ιστοσελίδες που πωλούν φάρμακα στο Διαδίκτυο παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής του ή για άλλα στοιχεία σχετικά με τη διακίνηση του φαρμάκου.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι επισήμως από το διαδίκτυο μπορούν να πουληθούν πια μόνο βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής τα οποία έχουν δηλωθεί στον ΕΟΦ και έχουν έγκριση ηλεκτρονικής διάθεσης. Το πρόβλημα άλλωστε εστιάζεται στα συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και στις άγνωστες ιστοσελίδες που επιχειρούν ακόμη και να παραπλανήσουν το κοινό.