και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους; Είμαστε τα είδωλά τους και πώς θα γίνουμε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας;
Τα παιδιά ταυτίζονται από πολύ μικρή ηλικία με τους γονείς τους. Περνάνε μια φάση που οι γονείς τους είναι τα πάντα για εκείνα. Το Α και το Ω στη ζωή τους. Οι πρωταγωνιστές του μικρόκοσμού τους. Είναι λογικό λοιπόν πως η επιρροή που έχει η δική μας συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά αλλά και στα άλλα μέλη της οικογένειας είναι τεράστια. Ακόμη και ο τρόπος που φερόμαστε στον ίδιο μας τον εαυτό. Η διατροφή μας, τα χόμπυ μας, οι καλές και κακές μας συνήθειες. Είναι χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας να προσπαθούμε για το καλύτερο και να βελτιώνουμε τις γονεϊκές μας δεξιότητες. Δεν γεννιόμαστε όλοι επαγγελματίες γονείς. Κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο ανεπτυγμένο το γονεϊκό φίλτρο από άλλους. Το σίγουρο είναι όμως ότι όλοι μπορούν να το εξελίξουν και να γίνουν όσο πιο καλοί γονείς μπορούν. Το ίδιο θα κάνει και το παιδί μας άλλωστε στα δικά του παιδιά. Πώς δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας; Σας παραθέτουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές καθώς και πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε μπροστά στα παιδιά σας.
Σεβόμαστε και αντιμετωπίζουμε όλα τα μέλη της οικογένειας ίσα, χωρίς διακρίσεις. Ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να εκφράσει την άποψή του μέσα στην οικογένεια. Έτσι ενισχύεται η κριτική σκέψη κι ο σεβασμός για τη διαφορετικότητα.
Προσέχουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε ακόμη κι όταν είμαστε πολύ νευριασμένοι. Αν δεν το καταφέρουμε, εξηγούμε στο παιδί ότι ήταν κακό εκ μέρους μας που εκφραστήκαμε έτσι κι ότι θα προσπαθήσουμε να μην το ξανακάνουμε. Δεν είναι καθόλου χαριτωμένο να βλέπεις νήπια να χρησιμοποιούν βρισιές και άσχημες λέξεις που δεν γνωρίζουν καν τη σημασία τους. Εμείς οι ίδιοι θα έρθουμε σε πολύ δύσκολη θέση κάποια στιγμή αν το επιτρέπουμε αυτό.
Εννοείται φυσικά πως δεν χειροδικούμε για κανέναν λόγο. Είναι το χειρότερο παράδειγμα που μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μας. Η βία φέρνει βία. Υπάρχουν άλλοι τρόποι τιμωρίας ή συμμόρφωσης. Η βία είναι ό, τι πιο εξευτελιστικό και ταπεινωτικό μπορούμε να κάνουμε στο παιδί μας ή σε οποιοδήποτε άτομο. Το ξύλο δεν βγήκε από τον Παράδεισο.
Αγαπάμε τη μελέτη και τα βιβλία κι ενημερωνόμαστε για τα νέα από τον κόσμο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε τα παιδιά κοντά στα βιβλία και για να αγαπήσουν τα σχολικά μαθήματα, τη γνώση και τη μάθηση γενικά.
Εξηγούμε στα παιδιά μας καταστάσεις και πράγματα που δεν καταλαβαίνουν. Δεν τα αφήνουμε με απορίες και δεν τα χλευάζουμε αν δεν καταλαβαίνουν κάτι με την πρώτη φορά. Απλά αλλάζουμε τον τρόπο έκφρασης κι εξήγησης.
Δίνοντας το καλό παράδειγμαΑποφεύγουμε να περνάμε τις ελεύθερες ώρες μας μπροστά από την τηλεόραση ξαπλωμένοι στον καναπέ ή μιλώντας στο τηλέφωνο. Προσπαθούμε να ασχολούμαστε με δημιουργικά πράγματα δίνοντας και δυνατότητα συμμετοχής και στο παιδί. Ενθαρρύνουμε έτσι το παιδί στη δημιουργία, την εφευρετικότητα καθώς και την εξέλιξη πιθανών ταλέντων του.
Ασχολούμαστε με το σώμα μας και την υγεία μας. Προσπαθούμε να ασκούμαστε ή να περπατάμε. Διατηρούμαστε έτσι οι ίδιοι σε καλή φόρμα και απολαμβάνουμε περισσότερες δραστηριότητες με το παιδί μας. Ενισχύεται η μεταξύ μας επικοινωνία και η σχέση μας.
Αποφεύγουμε να καπνίζουμε ή να πίνουμε αλκοόλ μπροστά στο παιδί. Καλό θα ήταν να κόβαμε την άσχημη συνήθεια του τσιγάρου τελείως. Αν δεν έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε περιορίζουμε τη συνήθειά μας όσο μπορούμε περισσότερο και προτιμούμε να γίνεται σε χώρο και χρόνο που το παιδί δεν μας παρατηρεί. Δεν είναι ανάγκη δε να εξηγήσουμε τα αρνητικά του παθητικού καπνίσματος.
Προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Πρέπει να τρώμε με μέτρο και να υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία στη διατροφή μας. Όχι μόνο πατάτες και κρέας. Δίνουμε την ευκαιρία στο παιδί μας να δοκιμάσει και να πειραματιστεί με τις γεύσεις χωρίς να πιέζουμε. Του δίνουμε δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 2 υγιεινά και θρεπτικά γεύματα.
Αγαπάμε τη φύση και τα ζώα. Ανακυκλώνουμε και μαθαίνουμε στο παιδί να σέβεται το περιβάλλον και τα ζώα. Αναπτύσσουμε έτσι μια οικολογική συνείδηση στο παιδί μας πάνω στο οποίο βασίζεται το μέλλον αυτού του πλανήτη. Προτιμούμε να κάνουμε την καθαριότητα του σπιτιού χωρίς τη χρήση πολλών χημικών αλλά με πιο φυσικά και οικολογικά υλικά.
Για την προσωπική μας ενημέρωση και βελτίωση μπορούμε να διαβάζουμε βιβλία ψυχολόγων κι άλλων ειδικών και συμβούλων. Θα μας βοηθήσουν και θα μας βρουν λύσεις στο δύσκολο έργο της ανατροφής του παιδιού μας. Ας μην κάνουμε μόνο προσευχές και σταυρούς να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά μας με αξίες και ιδανικά. Ας συμμετέχουμε πολύ ενεργά σε αυτή τη διαδικασία δίνοντας πρώτοι το καλό παράδειγμα.
flowmagazine.gr