Ο Κύπριος Πρόεδρος εκφράζει την πεποίθηση ότι «σύντομα η κρίση θα περάσει σαν μια σκοτεινή και χωρίς επιστροφή σελίδα της ιστορίας μας και ότι, παρά τις δυσκολίες, με τη συνέργεια όλων, θα μπούμε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης απαλλαγμένοι από τις παθογένειες του παρελθόντος».
Εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι σύντομα η Κύπρος μπορεί να καταστεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, του μέλλοντος, της ελπίδας και της προοπτικής, που θα προσφέρει προστασία και ίσες δυνατότητες προκοπής σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της.
Προϋπόθεση, τονίζει, είναι μία λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών.
«Έχουμε δημιουργήσει» αναφέρει, «τις συνθήκες για τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας, χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που να οδηγεί στον τερματισμό του απαράδεκτου κατοχικού στάτους κβο, ενώ, ύστερα από επίμονες διπλωματικές προσπάθειες, πετύχαμε να εμπλέξουμε την Τουρκία σε αυτήν τη διαδικασία».
Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εκφράζει την ελπίδα η τουρκική πλευρά να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν, ενώ καλεί σε ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, προειδοποιώντας ότι ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού δεν θα είναι εύκολος και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται επίπονες.
Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έκανε έκκληση σε όλους «ανεξάρτητα από ιδεολογική ή κομματική τοποθέτηση, όποιες και αν ήταν οι απόψεις ως προς τη διακήρυξη για την έναρξη των συνομιλιών, και όποιες και αν είναι οι επιφυλάξεις τους ως προς την ερμηνεία επίμαχων διατάξεων, να ομονοήσουν και ως ένας άνθρωπος να αγωνιστούμε να αποτρέψουμε όσα κακά διαισθανόμαστε ότι πιθανόν να προκύψουν από τη διακήρυξη και όσα άλλα ἡ βουλιμία του κατακτητή θα προβάλει ως νέες διεκδικήσεις».
Την ευχή, η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει την ανάσταση και στην ημικατεχόμενη Κύπρο εκφράζουν τα πολιτικά κόμματα στα πασχαλινά μηνύματά τους.
Ο κυπριακός λαός, σημειώνουν, ο οποίος δοκιμάζεται από την 40χρονη τουρκική κατοχή, αλλά και τη βαθιά οικονομική κρίση, προσβλέπει στην κορυφαία γιορτή της Ορθοδοξίας ως πηγή έμπνευσης και ελευθερίας.
Αναφέρουν ακόμα ότι δική τους υποχρέωση είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου, ώστε να επανενωθεί η Κύπρος και να επανέλθει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού.
Πηγή:capital.gr