tromaktiko: Χημικά Συρίας: ξεκινά η υδρόλυση στη Μεσόγειο – Πλωτή αλυσίδα από τα Σφακιά

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Χημικά Συρίας: ξεκινά η υδρόλυση στη Μεσόγειο – Πλωτή αλυσίδα από τα Σφακιά



Ξεκινάει σήμερα σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η διαδικασία της καταστροφής εν πλω μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας...

Η καταστροφή που θα γίνει για πρώτη φορά σε θαλάσσια περιοχή με τη μέθοδο της υδρόλυσης λαμβάνει χώρα στο αμερικανικό πλοίο MV Cape Ray.

Σήμερα ξεκινά εν πλω διαμαρτυρία με σκάφη, εμπορικά, αλιευτικά και άλλα από το λιμάνι της Χώρας Σφακίων.

Πολίτες που θέλουν να διαμαρτυρηθούν μεταβαίνουν από τα Χανιά στο παλιό λιμάνι Σφακίων. Εκεί πραγματοποιούνται αυτή την ώρα ομιλίες από εκπροσώπους των Συντονιστικών Επιτροπών της Κρήτης, ενώ την επιστημονική κάλυψη του θέματος θα κάνει ο Ευάγγελος Πισσίας, συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία και υπεύθυνος της ελληνικής πρωτοβουλίας “Ένα καράβι για τη Γάζα”.

Στη συνέχεια θα γίνει πορεία και οι συγκεντρωμένοι θα επιβιβαστούν στο καράβι της ΑΝΕΝΔΥΚ “Δασκαλογιάννης”, που μαζί με φουσκωτά, αλιευτικά και άλλα σκάφη, ανάμεσά τους το “Άγιος Νικόλαος”, που έσπασε το 2008, μετά από 41 χρόνια, τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, θα ανοιχτούν σε 3-5 μίλια. Η εν πλω διαμαρτυρία θα βιντεοσκοπηθεί από αεροπλάνο της Αερολέσχης Χανίων.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν, εκτός από την τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, την εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων απ’ όλες τις χώρες του πλανήτη και να δοθεί τέλος στους πολέμους.

Το ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων θίγει ωστόσο και τη στάση των ΜΜΕ. Παρότι έχουν γίνει ήδη μεγάλες κινητοποιήσεις και έχουν κινητοποιηθεί πολιτικοί φορείς, αλλά και βουλευτές, τα γεγονότα προβάλλονται ελάχιστα. “Καταγγέλλουμε την αδιαφορία, την προκλητικότητα, τη διαπλοκή και το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας και θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις ζωές μας”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εκτός από κατοίκους της Κρήτης και ακτιβιστές από όλη τη χώρα, στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και πολίτες από τα Κύθηρα όπου παραδόθηκε επίσης ψήφισμα κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας.

—Η πορεία των χημικών όπλων

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αντίστοιχα διαβεβαιώνουν ότι έχει παραδοθεί προς καταστροφή το 92% του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Τα χημικά έχουν μεταφερθεί στη Λαττάκια και από εκεί σε δανέζικα και νορβηγικά φορτηγά πλοία προς διάφορους προορισμούς, ένας από τους οποίους το αμερικανικό MV Cape Ray το οποίο θα πραγματοποιήσει την υδρόλυση των πλέον επικίνδυνων χημικών στη θάλασσα.

Απόβλητα της υδρόλυσης θα τύχουν επεξεργασίας στη Γερμανία, ενώ διαχείριση τοξικών ουσιών θα γίνει επίσης στη Βρετανία και τη Φινλανδία.

econews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!