Όπως έδειξε, το «κλειδί» είναι η απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά και το αν ακουμπάνε ο ένας τον άλλο.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη με 1.100 εθελοντές, που παρουσιάστηκε προσφάτως στο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών του Εδιμβούργου.
Όπως έδειξε η μελέτη, τα ζευγάρια που έχουν απόσταση μεταξύ τους μικρότερη από 2,5 εκατοστά στη διάρκεια του ύπνου έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένα από τη σχέση τους σε σύγκριση με όσα κοιμούνται με απόσταση πάνω από 75 εκατοστά μεταξύ τους.
Επιπλέον, όσα ζευγάρια περνούν τη νύχτα διατηρώντας σωματική επαφή είναι πιο ευτυχισμένα απ’ ό,τι όσα δεν έχουν.
Το 42% των ζευγαριών της μελέτης κοιμόντουσαν πλάτη με πλάτη, το 31% είχαν το πρόσωπό τους στραμμένο προς την ίδια κατεύθυνση και το 4% κοιμόντουσαν πρόσωπο με πρόσωπο.
Το περίπου 34% ακουμπούσαν όλη νύχτα ο ένας τον άλλο και το 12% απείχαν λιγότερο από 2,5 εκατοστά, ενώ στο 2% των περιπτώσεων η απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι ήταν πάνω από 75 εκατοστά.
Το 90% των ζευγαριών που περνούσαν τη νύχτα αγγίζοντας ο ένας τον άλλο δήλωσαν ευτυχισμένα από τη σχέση τους, έναντι του 68% όσων δεν είχαν σωματική επαφή τη νύχτα, είπε παρουσιάζοντας τη μελέτη ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Ουάιζμαν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ.
Επιπλέον, το 86% των ζευγαριών που απείχαν λιγότερο από 2,5 εκατοστά στη διάρκεια του ύπνου δήλωσαν πως είναι ευτυχισμένα από τη σχέση τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσα απείχαν πάνω από 75 εκατοστά ήταν 66%.
Πιο ευτυχισμένα απ’ όλα, όμως, ήταν τα ζευγάρια που περνούσαν τη νύχτα με σωματική επαφή και ταυτοχρόνως κοιμόντουσαν πρόσωπο με πρόσωπο.
Από τα ζευγάρια χωρίς σωματική επαφή, εξάλλου, πιο ευτυχισμένα δήλωσαν όσα έβλεπαν προς την ίδια κατεύθυνση, παρά όσα κοιμόντουσαν πρόσωπο με πρόσωπο ή με το πρόσωπό τους σε αντίθετες κατευθύνσεις.