tromaktiko: Αναστασιάδης: Πελάτης και όχι στρατηγικός εταίρος η Τουρκία στο Φ.Α μετά τη λύση

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Αναστασιάδης: Πελάτης και όχι στρατηγικός εταίρος η Τουρκία στο Φ.Α μετά τη λύση



Δεν θα κάνουμε διακρίσεις εάν η Τουρκία θέλει να είναι πελάτης μας για φυσικό αέριο, μετά τη λύση του Κυπριακού, αλλά με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να... θεωρηθεί ως στρατηγικός μας εταίρος, διαμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας παράλληλα πως δεν τίθεται ούτε θέμα συζήτησης του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε χαιρετισμό του πρωί στη Λεμεσό, όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών Ημερίδας του Κυπριακού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών, με θέμα Ημερίδας «Νέες προκλήσεις για τις Ευρω-Μεσογειακές σχέσεις μετά την Αραβική Άνοιξη», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως η συμβολή της Τουρκίας στην επίτευξη της λύσης του Κυπριακού θα συμβάλει τα μέγιστα στις δικές της ανάγκες προμήθειας φυσικού, αερίου, αλλά και θα προσφέρει οφέλη και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά.

"Διότι με τη λύση του Κυπριακού, εάν και εφόσον γίνει κατορθωτό να είναι μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους, βεβαίως και δεν θα κάνουμε διακρίσεις στους πελάτες μας", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα πρέπει να θεωρείται η Τουρκία στρατηγικός εταίρος στο θέμα αυτό "με κανέναν τρόπο".

Όπως ούτε βεβαίως, συνέχισε, δεν τίθεται θέμα συζήτησης στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, του θέματος που λέγεται φυσικό αέριο, γιατί όπως υπογράμμισε "αυτό ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Υπέδειξε την ίδια ώρα πως οι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς και οι Τουρκοκύπριοι, "στο ποσοστό που τους αναλογεί κατά την πληθυσμιακή παρουσία", θα έχουν το μερίδιο και τα οφέλη, αν λυθεί το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε εξάλλου τη σημασία του αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού μας ρόλου προς επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, " αφού είναι καλά γνωστό ότι αυτή τη στιγμή, εξαιτίας και των διεθνών συγκυριών αλλά και της ανάγκης να υπάρξει και μια δεύτερη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ένας διάδρομος προς την Ευρώπη, κρίνεται και θεωρείται ότι είναι ο διάδρομος που ξεκινά από το Λεβιάθαν, διέρχεται από την Κύπρο και κατευθύνεται προς την Ευρώπη".

Υποδεικνύοντας δε ότι στην Κύπρο η θρησκεία ποτέ δεν αποτέλεσε την αιτία τριβών ή αντιπαράθεσης, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μέσα από το διάλογο με τον Τουρκοκύπριο Μουφτή, "που ακριβώς δίνουν την άλλη διάσταση στο ρόλο που μπορεί ο διαθρησκευτικός διάλογος να διαδραματίσει στην ειρήνη στην περιοχή".

Αν είναι κάτι που διέκρινε κάποιες χώρες, συνέχισε, ήταν ότι ανεξαρτήτως της πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας των συστατικών στοιχείων του κάθε λαού της περιοχής, υπήρχε μια ειρήνη και ένας αλληλοσεβασμός, σε αντίθεση με την Αραβική Άνοιξη, "στην οποία παρουσιάζεται ένταση του ισλαμισμού και δίωξη του Χριστιανισμού υπό οποιανδήποτε αίρεση ή δόγμα και αν πρεσβεύει".

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, "όσο κι αν θα είμαι δυσάρεστος προς ορισμένους κύκλους, θα έπρεπε να συνυπολογίσουν τις συνέπειες, τις δυνατότητες πρώτα της ιδίας της Ευρώπης, της Αμερικής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ως προς την αρωγή προς ενδεχομένους κινδύνους της Ουκρανίας αλλά και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις από πλευράς της Μόσχας και ποιές θα ήταν οι συνέπειες".

"Αυτό που έχει σημασία είναι πως η Κύπρος μπορεί ως πλήρες μέλος της ΕΕ να συμβάλει σε αυτή την ταραχώδη περιοχή, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την μετά την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων μεταβολή των συνθηκών και ιδιαίτερα την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας, σε συσχετισμό με το πώς μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή, με τις άριστες σχέσεις που αναπτύσσει τόσο με το Ισραήλ όσο και με τα Αραβικά κράτη", συμπλήρωσε.

Συγχαίροντας το ΚΙΜΕ για την οργάνωση της Ημερίδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως τα πορίσματα της θα συμβάλουν σημαντικά στους προβληματισμούς και στους παραπέρα χειρισμούς της εξωτερικής μας πολιτικής, " ιδιαίτερα αν λάβετε υπόψη ότι περνούμε κρίσιμες ώρες, είμαστε μέσα στη διαδικασία του διαλόγου για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και, συνεπώς, θα είναι σημαντική η τεκμηρίωση και η αξιολόγηση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσουμε σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή".
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!