tromaktiko: Χαρίζουν δημόσιες εκτάσεις και ακίνητα στους καταπατητές

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Χαρίζουν δημόσιες εκτάσεις και ακίνητα στους καταπατητές



Στη συνήθη πρακτική των προεκλογικού χαρακτήρα ρυθμίσεων υπέρ ιδιοκτητών αυθαιρέτων και καταπατητών  προσφεύγει  η κυβέρνηση,  για να κλείσει υποτίθεται νομικές εκκρεμότητες πολλών δεκαετιών και να...

εξασφαλίσει έσοδα. Με δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών περίπου 50.000 καταπατημένα ακίνητα του  Δημοσίου  "χαρίζονται" στους καταπατητές και νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα  μεγάλης αξίας, κτισμένα στον αιγιαλό σε ακριβές τουριστικές περιοχές. Για τα καταπατημένα προβλέπεται η χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας στους καταπατητές οι οποίοι θα πληρώσουν το ήμισυ της αξίας , ή απώς θα επιστρέψουν στο Δημόσιο τη μισή(!) καταπατηθείσα έκταση.  Στο ΥΠΟΙΚ λένε ότι από τις νομιμοποιήσεις μπορεί να εισπαραχθούν 500 εκατ. ευρώ έως ένα δισ., ομως η βασιμότητα αυτών των εκτιμήσεων αμφισβητείται.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιβραβευθούν χιλιάδες καταπατητές, όπως και πολλοί μεγαλοσχήμονες - ακόμη και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις - που έκτισαν παράνομα πάνω σε αιγιαλούς, παραβιάζοντας όλους τους ισχύοντες κανονισμού και τις απαγορεύσεις.

Οπως υπολογίζεται, από τα περίπου 100.000 τεμάχια γής που έχει στην κυριότητα του το Δημόσιο, πάνω από 50.000 είναι καταπατημένα. Πρόκειται  για ακίνητα συνολικής έκτασης μερικών εκατομμυρίων στρεμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται παραλιακά οικόπεδα, αγροτεμάχια και οικοπεδοποιημένες εκτάσεις όπου έχουν ανεγερθεί χιλιάδες κτίσματα - παραθεριστικές και μόνιμες κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ.

Χιλιάδες είναι επίσης τα διεκδικούμενα από ιδιώτες. Πολλές υποθέσεις βρίσκονται για χρόνια στα δικαστήρια, άλλες είναι «θαμμένες» σε συρτάρια - λόγω ύποπτης ολιγωρίας των αρμοδίων - και το Δημόσιο όχι μόνο δεν εισπράττει έσοδα, αλλά ξοδεύει  για τις δικαστικές διαμάχες με τους καταπατητές.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Ρόδος: Περίπου το 1/3 των εκτάσεων του νησιού είναι καταπατημένες.  Οι καταπατητές έχουν κτίσει σπίτια και τουριστικές εγκαταστάσει, αλλά χωρίς τίτλους δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε δικαιοπραξία. Ομως καιι το κράτος δεν μπορεί να τους διώξει από τα καταπατημένα.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα στους καταπατητές να κλείσουν τις εκκρεμότητες με το Δημόσιο, να πάρουν τίτλους κυριότητας για τις καταπατημένες εκτάσεις και να νομιμοποιήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές. Τους παρέχεται μάλιστα η εναλλακτική δυνατότητα να πληρώσουν, ή να κρατήσουν... δωρεάν τη μισή έκταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του ν/σ, ο καταπατητής έχει δύο επιλογές:

α. Να μεταβιβάσει στο Δημόσιο τμήμα της έκτασης (κατ΄ επιλογήν του), το οποίο να αντιστοιχεί στο 50% της πραγματικής αξίας του όλου ακινήτου, συμπεριλαμβανομένων τυχόν κτισμάτων, διαμορφώσεων, καλλιεργειών και άλλων κινητών και ακίνητων στοιχείων που επηρεάζουν την αξία. Η αξία θα προσδιορίζεται από Πιστοποιημένο Εκτιμητή του Καταλόγου του Υπουργείου Οικονομικών. Θα λαμβάνεται υπόψη και τυχόν προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο του κατέχοντος την έκταση ("φωτογραφική" διάταξη για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταπατητές μεγάλων εκτάσεων που θα σπεύσουν να τις αξιοποιήσουν σε συνεργασία με εταιρίες real estate).

β. Να καταβάλει εφάπαξ  το 50% της εκτιμηθείσης αξίας, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη της αντικειμενικής

sofokleousin.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!