Γράφει ο Αλέξανδρος Μπίκας
Τέλος στην περίεργη και επικίνδυνη δράση κυκλωμάτων που εδώ και πολλές δεκαετίες δρουν με όρους… νύχτας στην ύπαιθρο επιχειρεί να θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Ταυτόχρονα οι αγρότες που ταλανίζονται εδώ και χρόνια μπορούν πλέον να αισθάνονται πιο άνετα στην προσπάθεια –ενόψει και του καλοκαιριού- να κάνουν το αυτονόητο: να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Τέλος στην περίεργη και επικίνδυνη δράση κυκλωμάτων που εδώ και πολλές δεκαετίες δρουν με όρους… νύχτας στην ύπαιθρο επιχειρεί να θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Ταυτόχρονα οι αγρότες που ταλανίζονται εδώ και χρόνια μπορούν πλέον να αισθάνονται πιο άνετα στην προσπάθεια –ενόψει και του καλοκαιριού- να κάνουν το αυτονόητο: να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Με το νομοσχέδιο για την εξωδικαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών γίνεται αναφορά στα εξής ζητήματα:
-Tη συμβιβαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού δημοσίου. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ασκηθεί αγωγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.
-Αναφέρεται σε διεκδικούμενες εκτάσεις για τις οποίες ο ιδιώτης έχει συνεχόμενους τίτλους που ανάγονται από το 1926 και πριν και έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 50 στρέμματα, για ακίνητα εκτός Περιφέρειας Αττικής πόλης και 20 στρέμματα, για ακίνητα εντός Περιφέρειας Αττικής.
-Η δικαστική διαφορά τερματίζεται είτε με την αυτούσια διανομή του επίδικου ακινήτου, κατά 50% μεταξύ των διαδίκων, είτε με την καταβολή σε χρήμα της εμπορικής αξίας του 50% του ακινήτου από τον ιδιώτη στο δημόσιο.
Παράλληλα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο αναμένεται να συμβάλει:
-Στην άμεση επίλυση μακροχρόνιων δικαστικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου για εκτάσεις με αναπτυξιακή προοπτική.
-Στη δημιουργία ασφάλειας δικαίου ως προς τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα ιδιωτών και δημοσίου, γεγονός που θα επιτρέψει την αξιοποίησή τους, τόσο από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Δημοσίου αλλά και από τους ιδιώτες.
-Στην άμεση είσπραξη δημοσίων εσόδων.
Μάλιστα με αφορμή τη δημοσιοποίησή του ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συστηματική δουλειά που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, τα συναρμόδια Υπουργεία για τα ζητήματα Αιγιαλού: Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Ναυτιλίας & Αιγαίου, που συνεργάστηκαν εποικοδομητικά καθώς και την εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ, η ηλεκτρονική υποδομή της οποίας, αξιοποιείται επωφελώς για όλη την χώρα. Αξίζει να σημειωθεί και η συμβολή θεσμικών φορέων οι οποίοι συνέβαλαν με τις πολύτιμες απόψεις τους.
Πιο άνετα νιώθουν πλέον οι αγρότες
Στο έλεος των… ανέμων, των εμπρηστών και της κρατικής
αδιαφορίας είχαν αφεθεί εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων
εκτάσεων που καλύπτουν όλο το εύρος των προϊόντων, τα οποία παράγει
το αγροτικό δυναμικό, την ώρα που οι εμπρηστές συνεχίζουν το… πάρτι.
Η οικονομική κρίση και από την άλλη το γραφειοκρατικό και γεμάτο αγκυλώσεις καθεστώς που διέπει την πυροπροστασίας σε αγροτικές εκτάσεις αποτέλεσε εδώ και χρόνια, πραγματικά μια… «βόμβα» στα θεμέλια της αγροτικής παραγωγής.
Η «βόμβα» που απείλησε τις περιουσίες χιλιάδων ευνομούμενων αγροτών, οι οποίοι
προσπαθούν να περιφρουρήσουν τις ιδιοκτησίες τους, για να παράξουν αγροτικά
προϊόντα και κατ’ επέκταση… πλούτο, έχει να κάνει με την αδυναμία των αγροτών που οι ιδιοκτησίες τους συνορεύουν με δασικές ή θαμνώδεις εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, να περιφρουρήσουν την περιουσία τους.
«Δεν είναι δυνατόν την εποχή που σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες τα δάση
παραχωρούνται σε ιδιώτες για αξιοποίηση στη χώρα μας, να μην μας δίνεται
η δυνατότητα να καθαρίσουμε τις περιουσίες μας έστω και ένα μέτρο περιμετρικά,
ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να έχουμε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να σώσουμε την περιουσία μας, που τόσο πολύ έχουμε δουλέψει γι’ αυτήν», δηλώνει χαρακτηριστικά στο paseges.gr αγρότης που διατηρεί μεγάλες εκτάσεις γης και ζει καθημερινά –όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα- με το φόβο ότι θα χάσει τους κόπους μιας ζωής στο βωμό του… δήθεν περιβαλλοντικού οφέλους και προσθέτει: «Ας μας δώσουν η πολιτεία και τα δασαρχεία τη δυνατότητα να καθαρίσουμε περιμετρικά – έστω λίγα μέτρα- το χωράφι μας με δικά μας πάντα έξοδα και ας καταρτίσουν ένα πλαίσιο νομικό, πετυχαίνοντας έτσι και την περιφρούρηση του δάσους αλλά και βάζοντας έσοδα στα ταμεία τους, αφού μπορεί κάλλιστα να μας χρεώσει». Βέβαια οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους
τους κράτους θέλει μεγάλη προσοχή αφού σκοπός θα πρέπει να είναι η διατήρηση του φυσικού μας πλούτου σε συνδυασμό με την προστασία της αγροτικής παραγωγής.
Πεδίο «ρουσφετιού» και σ’ αυτόν τον τομέα
Η πτυχή που αναλύσαμε πιο πάνω δεν φαίνεται να είναι η μοναδική, καθώς υπάρχουν καταγγελίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ότι και σ΄ αυτόν τον τομέα γίνονται «πράγματα και θάματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν μάρτυρες.
«Δεν λείπουν περιπτώσεις ανθρώπων σε ορισμένες περιοχές που ουσιαστικά υποκαθιστούν και φτάνουν στο σημείο να αντιποιούν την εποπτεύουσα Αρχή προς ίδιον όφελος κάθε φορά. Σε άλλες πάλι κυριαρχεί μια…. ομερτά που φτάνει στο αντίθετο άκρο και προστατεύει όσους έχουν σκοπό να καταπατήσουν τις αγροτοδασικές εκτάσεις, κάτι το οποίο είναι αδιανόητο», καταγγέλλει άλλος αγρότης που όπως αναφέρει: «δεν ζητάμε τίποτα παράλογο, από το να μας δοθεί η δυνατότητα με διαφάνεια να προστατεύσουμε την περιουσία μας επαρκώς για
να την δουλέψουμε και να έχουμε ψωμί να φάμε».
Πλέον με το νομοσχέδιο που οι αγρότες ευελπιστούν ότι τα κάθε λογής κυκλώματα θα σταματήσουν τη δράση τους, αφού πλέον δεν έχουν λόγο ύπαρξης.