Διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζουν ότι ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Mουν, αναμένεται να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας των «δυο κρατών» και για λύση «χαλαρής συνομοσπονδίας».
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, παρά την άμεση εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην όλη διαδικασία, οι Τούρκοι αποφεύγουν και αυτή τη φορά να επιδείξουν καλή θέληση, πέρα από κάποιες «αόριστες υποσχέσεις» ότι επιθυμούν λύση το συντομότερο. Αντίθετα, όπως σημειώνεται, δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε διάθεση για «συμβιβαστικές επιλογές» και κινούνται στις διακηρυγμένες απαιτήσεις τους για πλήρη ισότιμη συνιδιοκτησία και συγκυριαρχία.
Ανώτερος διπλωμάτης επικαλείται την περίπτωση του πολέμου στο Ιράκ, όταν η Τουρκία αρνήθηκε τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της, υπογραμμίζοντας ότι «αν οι Τούρκοι δεν εξασφαλίσουν αυτό που θέλουν και με το παραπάνω, ακόμη και η προσωπική παρέμβαση του Τζον Κέρι θα είναι ανεπιτυχής».
Όσον αφορά στο θέμα της Αμμοχώστου και τις σχετικές αναφορές ότι είναι το «κλειδί» για να επιτευχθεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό, διατυπώνεται η άποψη ότι, πρώτον: δεν υπάρχει περίπτωση η Άγκυρα να προχωρήσει σε κάποια κίνηση για την Αμμόχωστο αν την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίσει αυτό που επιζητεί για χρόνια μέσα από μια λύση του Κυπριακού. Δηλαδή, ένα είδος διεθνούς αναγνώρισης (με την έναρξη διεθνών πτήσεων από το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου) ή σημαντικής αναβάθμισης του ψευδοκράτους (με τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, αλλά ακόμη και με την πιθανότητα «συνιδιοκτησίας» του φυσικού αερίου). Άλλωστε, μια παρόμοια εξέλιξη «γοητεύει» Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Γραμματεία του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές αναφορές.
Όπως επισημαίνεται, η τουρκική πλευρά, παράλληλα με την όλη διαπραγματευτική διαδικασία και τις προσπάθειες για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επενδύει στη «μετά διαλόγου εποχή», επιχειρώντας να αξιοποιήσει όλες τις ενέργειες για να θέσει το Κυπριακό με βάση τις «πραγματικότητες» στο νησί και με πρωταρχική επιδίωξη να αποκτήσει οντότητα η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».
Όσον αφορά στις σχέσεις Άγκυρας Ιερουσαλήμ, οι σημαντικότεροι αξιωματούχοι του εβραϊκού λόμπι εμφανίζονται καχύποπτοι, ακόμη και αρνητικοί, για την επαναπροσέγγιση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, ειδικά όσον βρίσκεται στην εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν.