tromaktiko: Αναστασιάδης: "Η Κύπρος προσφέρει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις"

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Αναστασιάδης: "Η Κύπρος προσφέρει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις"



O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακάθισε σε δείπνο με επιχειρηματίες από το Αμπου Ντάμπι.

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής για οικονομική ανάκαμψη είναι η επιδίωξη προσέλκυσης ξένων απευθείας επενδύσεων είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε κρατικούς παράγοντες και επιχειρηματίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά τη διάρκεια δείπνου στο Αμπου Ντάμπι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «μια δυναμική και μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών από την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στο Ντουμπάι, με στόχο να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές συνεργασίας».

Σημείωσε ότι «η μεταβατική περίοδος στην οικονομία της Κύπρου προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη και επενδύσεις σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, ο τραπεζικός τομέας, η ναυτιλία, ο τουρισμός, το χρηματιστήριο, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, η εκπαίδευση και υγεία.

Η Κύπρος αντεπεξέρχεται σταθερά των δυσκολιών που προκλήθηκαν από την απόφαση του Eurgroup πέρσι με αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά, με αντοχή και επιμονή που χαρακτηρίζουν τον κυπριακό λαό και έχουν επιτευχθεί άλματα προόδου».

Πρόσθεσε ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τις θετικές αξιολογήσεις της Τρόικα, αλλά και αναβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας από Οίκους Αξιολόγησης.

Σημείωσε ότι «οι προγνώσεις της Τρόικα μιλούν για γρήγορη ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη μέχρι το 2015, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κύπρου είναι στο σωστό δρόμο. Η ΕΕ έχει επαινέσει την Κύπρο για το πώς αντιμετώπισε την οικονομική κρίση και τώρα αναφέρεται στην Κύπρο ως πρότυπο οικονομικής ανάκαμψης».

Επεσήμανε ότι «κύριοι τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι επιχειρηματικές υπηρεσίες έχουν αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτικοί από ό,τι αρχικά αναμενόταν», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι «έχουμε βελτιώσει την επιτήρηση και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε και πρόσθεσε ότι σύντομα θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές. Το φρέσκο χρήμα», είπε, «δεν υπόκειται σε οποιουσδήποτε περιορισμούς».

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχουν οργανισμοί με κύκλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πέραν του 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρόσθεσε ότι οι οργανισμοί προς αποκρατικοποίηση έχουν το κατάλληλο προφίλ για να καταστούν ελκυστικοί σε διεθνείς επενδυτές. «Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ευρωπαϊκό διαβατήριο για τον τραπεζικό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες και αερομεταφορές», σημείωσε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής για οικονομική ανάκαμψη είναι η επιδίωξη ξένων απευθείας επενδύσεων. Προς το σκοπό αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η ύπαρξη ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος».

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για επενδύσεις και συνεργασία».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος παραμένει ένας εξαίρετος τουριστικός προορισμός και είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης να εμπλουτίσει το τουριστικό μας προϊόν, για να είναι τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «μέσω συντονισμένων δράσεων έχουμε πετύχει να ‘κλείσουμε’ την τουριστική περίοδο του 2013 με αύξηση πέραν του 9%».

Να θυμίσουμε ότι στην κυπριακή αντιπροσωπεία που μετέβη στο Άμπου Ντάμπι συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ζήνων και ο Εκτελών χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

To πρωί της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Γενικό Διευθυντή του Αραβικού Νομισματικού Ταμείου κ. Abdulrahman Al Hamidy και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού ταμείου Mubadala κ. Khaldoon Khalifa Al Mubarak.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Παλάτι Mushrif (Προεδρικό Μέγαρο), όπου θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Διάδοχο του Θρόνου, Πρίγκιπα του Αμπου Ντάμπι Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!