Τηλεϊατρική ονομάζεται η εξ αποστάσεως διάγνωση και ιατρική αγωγή ασθενών, μέσω των δυνατοτήτων της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Από τους αισθητήρες θερμοκρασίας και φωτεινότητας και το ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο, το οποίο μεταδίδει ήχο μέσω bluetooth, μέχρι τις τηλεμετρικές συσκευές, τις ακτινογραφίες, τα υπερηχογραφήματα, τα βιοσήματα και τις εικόνες από κάθε εκατοστό στο εσωτερικό και εξωτερικό του οργανισμού του ασθενή, η Τηλεϊατρική προσφέρει στο γιατρό τα απαραίτητα μέσα ώστε να έχει κάθε απαραίτητη πληροφορία για μια σωστή διάγνωση.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα άλματα στην επιστήμη της ρομποτικής και των ηλεκτρονικών αισθητήρων, τότε επιτυγχάνεται ακόμα και η χειρουργική επέμβαση σε ασθενή, όπου το χειρουργικό τραπέζι και ο χειρουργός βρίσκονται σε διαφορετική ήπειρο!
Η Τηλεϊατρική ήρθε στο προσκήνιο τα τελευταία 20 χρόνια, παράλληλα με την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, αλλά γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960, όταν οι πρώτοι αστροναύτες ταξίδεψαν στο διάστημα.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει πολλά ως κοινωνία, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε απόμακρες γωνιές του πλανήτη που δυστυχούν ή πεθαίνουν, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Για το λόγο αυτό, η τηλεϊατρική είναι αδιαμφισβήτητα το μεγάλο όραμα της ιατρικής κοινότητας και ένας από τους μεγαλύτερους στόχους της πανανθρώπινης κοινωνίας.
onmed.gr