Ερωτηθείς αν οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι απολύτως ασφαλείς είπε: «Έχουμε μάθει το μάθημά μας σε σχέση με την κρίση. Κάνουμε τα πάντα, ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές».
Στουρνάρας: Δεν έχω κάνει συζήτηση για μετακίνησή μου στην Τράπεζα της Ελλάδας
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin στην Αθήνα, ο Γιάννης Στουρνάρας ρωτήθηκε αν θα μετακινηθεί από το υπουργείο των Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδας. Περιέργως, το ερώτημα δεν προήλθε από Έλληνα δημοσιογράφο αλλά από ρεπόρτερ των Financial Times. «Δεν έχω κάνει καμία τέτοια συζήτηση με κανένα, είναι θέμα του πρωθυπουργού και της Βουλής να αποφασίσουν, χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στο υπουργείο Οικονομικών», απάντησε ο κ. Στουρνάρας.
Σε ερώτηση αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ρόλο στο νέο Ευρωπαϊκό μηχανισμό SRM, o κ. Στουρνάρας απάντησε αρνητικά. «Όχι», είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και παραλλήλως ο Τζόναθαν Φόουλ, Γενικός Διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν κουνούσε αρνητικά το κεφάλι.
Ο Τζόναθαν Φόουλ υπογράμμισε πως οι αποφάσεις για την τραπεζική ένωση, το σημαντικότερο βήμα της Ε.Ε εδώ και πολλά χρόνια είναι το αποτέλσμα των μέτρων που έλαβε η Ε.Ε για να αντιμετωπίσει την Κρίση. Το κλιμάκιο της Επιτροπής έθεσε τις βάσεις και το πλαίσιο και πλέον οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο (των υπουργών) και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θα συνεχίσουν σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Φόουλ, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης καθίσταται απολύτως λειτουργικός σε περίπτωση που χρειαστεί η συνδρομή του.
Στη συνάντηση του Ecofin, για πρώτη φορά υπουργοί Οικονομικών και Κομισιόν συζήτησαν τις προτάσεις που έκανε τον Ιανουάριο η Κομισιόν για την τραπεζική ενοποίηση. Οι υπουργοί είπαν ότι μπήκε η βάση αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα σε τεχνικό επίπεδο και μετά το Πάσχα. Όπως είπε εκ μέρους του επιτρόπου Μπαρνιέ, o Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς οι εργασίες θα συνεχίσουν και επί ιταλικής προεδρίας
Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών εκδήλωσε την ικανοποίησή του σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε χθες το Ecofin για την Ελλάδα. «Γενικά, είμαι ικανοποιημένος. Είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs). Ήταν ένα πολύ πλούσιο ECOFIN και Eurogroup» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Τραπεζική ένωση και Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης
Τα βασικά ζητήματα της τραπεζικής ένωσης απασχολούν τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου της Ε.Ε που διεξάγεται στην Αθήνα, ζητήματα που χαρακτηρίζονται ως υψίστης σημασίας για την ελληνική προεδρία. Οι "28" επικεντρώνονται στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης και τη Διακυβερνητική Συμφωνία. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης που αποτελείται από τον Μηχανισμό Τραπεζικών εκκαθαρίσεων και το Ενιαίο Ταμείο εξυγίανσης θα λειτουργεί βάσει της Οδηγίας για την Ανάκαμψη και την Εξυγίανση των Τραπεζών καθώς και από Διακυβερνητική Συμφωνία σχετικά με ορισμένα σημεία του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης.
Η Διακυβερνητική Συμφωνία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς δεν προβλέπεται να έχει θεσμικό ρόλο στις αποφάσεις που θα λαμβάνει με το Συμβούλιο ως προς το Ταμείο Εξυγίανσης. Παρά ταύτα, η Διακυβερνητική Συμφωνία κρίθηκε αναγκαία καθώς υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία, που αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα με την αμοιβαιοποίηση των πόρων του Ταμείου.
Η συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης είχε ληφθεί στις 27 Μαρτίου και είχε χαρακτηρισθεί από τον Επίτροπο Αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ ως η απόφαση που θα θέσει τέλος στα μαζικά bail-outs και πρέπει να εγκριθεί και τυπικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, συζήτησαν κατ΄ αρχήν και τη Δομική Μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος βάσει της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Σημειώνεται επίσης πως την Πέμπτη 3 Απριλίου η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την τακτική μηνιαία συνεδρίασή της, όπου και θα αποτιμήσει τα οικονομικά δεδομένα και θα αποφασίσει τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.