λόγω του υποτιθέμενου ρόλο του στην ομηρία των αμερικανών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979 , ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος. « Ενημερώσαμε τον ΟΗΕ και το Ιράν ότι δεν θα εκδώσουμε βίζα στον κ. Αμπουταλεμπί» δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατ 'αρχήν υποχρεωμένες να χορηγούν βίζα σε διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών, αλλά είναι δυνατές και οι εξαιρέσεις.
Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μοχαμάντ Γιαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την πιθανή απόρριψη της αίτησης για βίζα, υπερασπιζόμενος την υποψηφιότητα του Αμπουταλεμπί, για τον οποίο είπε ότι είναι «ένας από τους πιο έμπειρους και ορθολογιστές διπλωμάτες μας».
Ο Χαμίντ Αμπουταλαμπί πρώην πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία και την Ιταλία, λέει ότι δεν συμμετείχε στην αρχή της κρίσης των ομήρων το Νοέμβριο του 1979, όταν οι φοιτητές που είχαν εκδιώξει τον Σάχη , κατέλαβαν την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο ίδιος είπε ότι εργάστηκε μόνο ως διερμηνέας κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης των γυναικών και των 13 αφροαμερικανών ομήρων. Άλλοι 52 άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι στην πρεσβεία για 444 ημέρες.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των Ηνωμένων Εθνών και η τύχη του Αμπουταλαμπί είναι στα χέρια των αμερικανών και των ιρανών. Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο σχετικής ύφεσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις πάνω από 30 χρόνια, στον απόηχο της ισλαμικής επανάστασης του 1979.