Αναφερόμαστε φυσικά στα κινητά τηλέφωνα, η χρήση των οποίων συνοδεύεται δυστυχώς και από μία σειρά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων.
Δείτε ποιες είναι, σύμφωνα με μελέτες, οι «ασθένειες των smartphone»
Nomophobia: No mobile phone phobia
Πρόκειται για σχετικά πρόσφατο όρο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μελέτη των Βρετανικών Τχυδρομείων, τα ευρήματα της οποίας δείχνουν πως το 53% των χηρστών κινητών τηλεφώνων στην Βρετανία βιώνουν έντονη ανησυχία όταν χάσουν το κινητό τους, όταν βρεθούν εκτός δικτύου ή όταν «μείνουν» από μπαταρία ή μονάδες ομιλίας.
Cybersicness: Ναυτία του διαδικτύου
Οφείλεται στην αδυναμία συγχρονισμού των ματιών με την κίνηση της τρισδιάστατης εικόνας, προκαλώντας αίσθημα ναυτίας, πόνο στα μάτια και ζάλη ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της οθόνης.
Σύνδρομο ψεύτικης δόνησης
Κάποιοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στη δόνηση του κινητού που πολλές φορές το μυαλό τους παίζει παιχνίδια, κάνοντάς τους να αισθάνονται πως κάποιος τους καλεί. Επί της ουσίας προκαλείται από το άγχος εν αναμονή κάποιας κλήσης.
Πόνος στον αυχένα
Όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας καμπουριάζουμε και σκύβουμε το κεφάλι, με αποτέλεσμα να ασκείται επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη και να προκαλείται πόνος στον αυχένα, το κεφάλι και τους ώμους.
Τενοντίτιδα από τα sms
Ειδικά η πληκτρολόγηση μηνυμάτων στο κινητό, απαιτεί ιδιαίτερα λεπτές κινήσεις ενώ οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε αρκετά και τον αντίχειρα, σε μια μη φυσιολογική για την παλάμη μας θέση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε τενοντίτιδες και άλλες φλεγμονές.
Ξηροφθαλμία
Η παρατεταμένη χρήση κινητού απαιτεί τη συνεχή εστίαση των ματιών σε μία πολύ μικρή περιοχή, κάτι που προκαλεί εξάτμιση των δακρύων και οδηγεί σε ξηροφθαλμία.
Sms στον ύπνο και αίσθημα κόπωσης
Σύμφωνα με μελέτη, δεν είναι λίγοι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων που στέλνουν μηνύματα κατά τις δύο πρώτες ώρες του ύπνου και ενώ δεν έχουν συνείδηση. Αυτό, ωστόσο, έχει σαν αποτέλεσμα να διακόπτεται ο βαθύς ύπνος REM και να ξυπνούν κουρασμένοι σαν να μην έχουν κοιμηθεί επαρκώς.