«Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα είναι στον ορό των διεθνών πακέτων βοήθειας. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι μολονότι η κατάσταση εκκίνησης της χώρας είναι σε χειρότερο σημείο από ό,τι το 2010», παρατηρεί τo Spiegel, σε δημοσίευμα του με τίτλο «Η αμφίβολη θαυματουργή θεραπεία της Ελλάδας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναμεταδίδει η Deutsche Welle, «θα συνιστούσε ένα μικρό θαύμα, εάν πετύχαινε η ελληνική επιστροφή, ωστόσο ακριβώς αυτό το θαύμα φαίνεται, στο μεταξύ, ρεαλιστικό». Όπως υπογραμμίζει το Der Spiegel, «πολλοί επενδυτές εκπέμπουν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα». Το δημοσίευμα παραθέτει τους θεμελιώδεις δείκτες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι δεν συνηγορούν υπέρ μιας επιστροφής της Αθήνας στις αγορές: Μείωση του ΑΕΠ, ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ κ.λπ.
Το Der Spiegel υπενθυμίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. Στο σημείο αυτό αναφέρονται οι ενστάσεις για την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων. «Τώρα εκφράζονται αμφιβολίες εάν έγιναν όλα νόμιμα στην υπόθεση του ελληνικού θαύματος», επισημαίνει το ρεπορτάζ, παραπέμποντας στην διαφορά που σημειώνεται μεταξύ των στοιχείων που έχει δημοσιεύσει η Eurostat και εκείνων της τρόικας για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
«Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης αναφορικά με τα στοιχεία, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι ιδιώτες επενδυτές θέλουν να αγοράσουν πάλι ελληνικά ομόλογα. Τυφλώθηκαν και πάλι οι αγορές με αυτόν τον παράλογο ενθουσιασμό τους;», διερωτάται το περιοδικό, δίνοντας το ίδιο την απάντηση: «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να είναι ορθολογικό οι ιδιώτες επενδυτές να ορμάνε στα ελληνικά ομόλογα. Σε αντίθεση με τα γερμανικά ομόλογα, τα ελληνικά έχουν πολύ καλά επιτόκια, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν και ένα είδος γερμανικής κρατικής εγγύησης. Κι αυτό γιατί η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε, μετά το κούρεμα του 2012, ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν για την Ελλάδα».