Μάντσεστερ, υποστηρίζοντας ότι οι μαθητές γίνονται όλο και πιο εθισμένοι με τα tablets και πιο οξύθυμοι, καθώς μένουν ξύπνιοι μπροστά στην οθόνη μέχρι αργά τη νύχτα...
«Τα tablets είναι χειρότερα και από την τηλεόραση, αφού λόγω του μεγέθους τους κρύβονται εύκολα από τους γονείς. Το παιδί κρύβει τη συσκευή κάτω από το πάπλωμα και στην ουσία παραπλανεί τους γονείς. Βλέπουμε ότι οι μαθητές εθίζονται με αυτά, χάνουν το ενδιαφέρον τους για άλλες δραστηριότητες και δεν ελέγχουν εύκολα τις πράξεις τους», σχολιάζει η δρ. Mary Bousted, γενική γραμματέας του ATL. Με άλλα λόγια, οι μικροί μαθητές προσηλώνονται στο facebook ή τα apps των tablets για τέσσερις ή πέντε ώρες το βράδυ, με αποτέλεσμα να κοιμούνται λιγότερο και να μην ανταπεξέρχονται πλήρως στο σχολείο.
Οι κανόνες του σπιτιού και η εξάρτηση από το ίντερνετ
Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι το σημάδι του «εθισμού» για την τεχνολογία, καθώς η πλειοψηφία των παιδιών δείχνει απρόθυμη, όταν οι γονείς τους προτείνουν το σινεμά ή το ποδόσφαιρο στην αυλή. Σύμφωνα με τον δρ Richard Graham, σύμβουλο ψυχιατρικής για εφήβους, η απροθυμία τους μέρα με την ημέρα γίνεται πιο ευδιάκριτη, καθώς δεν απομακρύνονται από τα gadgets και παρουσιάζουν συμπτώματα εξάρτησης. «Οι γονείς πρέπει να ψάχνουν διαρκώς για τέτοια σημάδια στις ζωές των παιδιών τους. Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο, ώστε να απενεργοποιήσει τη συσκευή, τότε πρέπει να την πάρουν από κοντά του», εξηγεί ο δρ. Graham στην Βρετανική Daily Mail.
«Όχι» στα tablets λίγο πριν τον ύπνο… για τους μαθητές!Παράλληλα, καθοριστικό είναι οι γονείς να ασχολούνται με το πόσο χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά τους μπροστά στις ηλεκτρονικές συσκευές… χωρίς, όμως, να παίρνονται υπερβολικές αποφάσεις! Άλλωστε, είναι δύσκολο για κάποιον που μεγάλωσε πριν το 1980 να κατανοήσει πλήρως πόσο σημαντικά είναι τα social media στη ζωή των παιδιών σήμερα. «Σίγουρα υπάρχει χάσμα γενεών ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν σε μερικούς κανόνες εντός σπιτιού. Πολλοί, για παράδειγμα, απαγορεύουν τα smartphones κατά τη διάρκεια του γεύματος», συνεχίζει ο δρ. Grahan.
Υπερδιπλάσια η πρόσβαση των παιδιών στα tablets…
Πέρα από τους κανόνες του σπιτιού, βέβαια, πρέπει να δίνεται βάση στα σημάδια άγχους, ταραχής ή θυμού των παιδιών και οι γονείς να προχωρούν σε σοβαρές συζητήσεις μαζί τους. Περσινή έρευνα του Ofcom έρχεται για να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των δασκάλων, καθώς αναφέρει ότι οι πρόσβαση των παιδιών στα tablets εντός σπιτιού έχει υπερδιπλασιαστεί από το 20% το 2012… στο 51%!
Παράλληλα, παρόμοια σημάδια παρατηρούνται και στα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και άνω, αφού όπως αναφέρει η δρ. Mary Bousted στη Guardian: «Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει για την επίδραση των βίαιων παιχνιδιών στα μικρά παιδιά, καθώς αλλάζουν τη συμπεριφορά τους ακόμα και στην παιδική χαρά. Το ίδιο συμβαίνει και με το tablet ή τα άλλα gadgets που προσφέρουν apps με βίαιο περιεχόμενο».
flowmagazine.gr