tromaktiko: Δίκτυο Ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος: Ο μισθός της ντροπής 8,7 ευρώ, κόστος θητείας 4.000 ευρώ, τρύπια μεταχειρισμένα άρβυλα και βύσματα

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Δίκτυο Ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος: Ο μισθός της ντροπής 8,7 ευρώ, κόστος θητείας 4.000 ευρώ, τρύπια μεταχειρισμένα άρβυλα και βύσματα



Οι λουφαδόροι Σαμαράς και Βενιζέλος, αυτοί που εξαγόρασαν την στρατιωτική θητεία και ξέρουν να λένε μόνο...
μεγάλα εθνικιστικά λόγια, ούτε μπορούν αν φανταστούν που φτάνει η οργή και αγανάκτηση μας. Είναι οι ίδιοι αρχηγοί του πελατειακού κράτους, του συστήματος βολέματος των δικών τους γαλάζιων και πράσινων παιδιών, στρατιωτών και στρατιωτικών, της κομματικής τους πελατείας.
Ο θυμός μας χτυπάει κόκκινο καθώς ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος και ο ΑΓΕΣ Μανωλάς μας βάζουν να επιστρέψουμε απολυόμενοι όλα τα είδη που μας χρέωσαν στο Κέντρο Κατάταξης, για να δώσουν στους νεοσύλλεκτους τα μεταχειρισμένα και χιλιομπαλωμένα σώβρακα και στολές παραλλαγής.Τουλάχιστον έχουν το γνώθι σε αυτόν, καθώς για τις ταλαιπωρημένες αρβύλες παραγγέλνουν ανατομικούς πάτους!

Με αυτόν τον τρόπο δίνουν συνέχεια στην προσπάθεια τους να μας φορτώσουν το κόστος της θητείας. Ενώ ξέρουν ότι ήδη η Υποχρεωτική Στράτευση κοστίζει στην πολύπαθη λαϊκή οικογένεια 4000 ευρώ! Αφού κατάργησαν τις καταστάσεις επιβίβασης και μας έβαλαν να πληρώνουμε πανάκριβα τον καφέ στο ιδιωτικό ΚΨΜ, ενώ μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε από τη τσέπη μας τα καθαριστικά, το νερό και το φαγητό –που είτε είναι λειψό, είτε δεν τρώγεται με τίποτε-, τώρα ουσιαστικά μας υποχρεώνουν να αγοράζουμε εμείς, ρούχα και αρβύλες!
Βλέπεις μας δίνουν μεγάλο μισθό. Η περίφημη στήλη «ΦΑΝΤΑΡΕ ΠΟΥ ΠΑΣ» της Κ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, με στυλοβάτη τον Πασχάλη Κορωναίο, απάγγειο της αγωνίας και των καταγγελιών μας, έγραφε από το 2009, για το «Μισθό της Ντροπής»:

Ο μισθός της ντροπής
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης δοκιμάζονται όλοι, αλλά περνούν ακόμα πιο δύσκολα και οι φαντάροι. Πόσο μάλλον όταν ο μισθός τους παραμένει καθηλωμένος στο εξευτελιστικό ποσό των 8,80 ευρώ. Δεν τον αναπροσαρμόζουν, ούτε στο επίπεδο του πληθωρισμού, ενώ ούτε που σκέφτονται κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση...
*Τα ευρώ της ντροπής δεν καλύπτουν καμία βασική ανάγκη - αποτελούν σκέτη κοροϊδία. Επισήμως, το υπουργείο δεν χαρακτηρίζει το ποσό ως μισθό, αλλά το βαφτίζει «παροχή προς τους οπλίτες». Γι' αυτό και όταν μιλάνε για νέο «μισθολόγιο στρατιωτικών» ή αυξήσεις στους στρατιωτικούς, οι φαντάροι δεν περιλαμβάνονται πουθενά. Ούτε, επίσης, δικαιούνται «επίδομα παραμεθορίου» ή ημέρες «απαλλαγής» όταν λιώνουν στη σκοπιά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Ούτε λόγος, βέβαια, για δώρο Χριστουγέννων ή Πάσχα.

*Κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για να αυξηθεί η «παροχή». Όπως να ενισχύεται το ποσό από τα κέρδη των «Καψιμί» των μονάδων, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν μέρος των δαπανών των στρατοπέδων για επισκευές.
*Ακόμα και από τους πολυδάπανους εξοπλισμούς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό κονδύλι. Σήμερα, ένα στα δύο ευρώ που εισρέουν στους λογαριασμούς των μετοχικών ταμείων (στρατού, ναυτικού και αεροπορίας) προέρχεται από το 4% του «κοινωνικού πόρου», όπως ονομάζονται οι κρατήσεις σε κάθε αγορά οπλικού συστήματος ή ανταλλακτικών. Για τους φαντάρους δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα.
*Ο ισχυρισμός που σταθερά προβάλλει το υπουργείο εδώ και χρόνια, είναι ότι ο στρατός καλύπτει όλες τις ανάγκες των κληρωτών σε τροφή, ένδυση και υπόδηση, όπως και πλήρη υγειονομική περίθαλψη.

Με αυτό το σκεπτικό περιορίζονται στο χαρτζιλίκι. Κι αν για τον απλό φαντάρο τα 8,80 ευρώ το μήνα είναι για γέλια, απαράδεκτες είναι και οι μηνιαίες απολαβές και για τις άλλες κατηγορίες:
*Οι δεκανείς λαμβάνουν 9,98 ευρώ.
*Λοχίες 11,15 ευρώ.
*Τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών 35 ευρώ το μήνα.
*Οι παντρεμένοι, οι ορφανοί (από τον ένα γονέα) και τα παιδιά ανύπαντρων μητέρων 35,22 ευρώ.
*Οι ορφανοί (και από τους δύο γονείς) λαμβάνουν μηνιαίως 100 ευρώ.
*Παντρεμένοι, με ένα παιδί, 88,04 ευρώ, με δύο 140,87 ευρώ, με τρία 234,78 ευρώ και 14,67 ευρώ παραπάνω λαμβάνουν για κάθε επιπλέον παιδί.
*Πολύ πιο κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, όσοι έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, δικαιούνται: Τα παιδιά μακροχρόνια ανέργων 100 ευρώ. Και τα παιδιά γονέων «προβληματικών περιοχών» πάλι 100 ευρώ.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος μισθός των φαντάρων ήταν μόλις 2,88 ευρώ (980 δρχ.) και δινόταν από το 1990 μέχρι το 2003, οπότε και «αναπροσαρμόστηκε» στα σημερινά επίπεδα. Και σε μια περίοδο που το κόστος της ζωής διαρκώς ανεβαίνει, οι οικογένειες καλούνται να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η διαταγή ΓΕΣ-ΥΕΘΑ που απαιτεί την επιστροφή όλων των ειδών από τους απολυόμενους συναδέλφους είναι άθλια και επικίνδυνη γιατί αφενός προσβάλει την προσωπικότητα και αξιοπρέπεια μας, αλλά θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία μας καθώς όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να φοράς μεταχειρισμένες αρβύλες –ορθοπεδικά προβλήματα μύκητες κλπ. Επίσης, είναι Παράνομη καθώς όλα αυτά δεν ανήκουν στον Στρατό, αλλά είναι πληρωμένα από όλους τους συνάδελφους. Με τον ιδρώτα και τον κόπο της απλήρωτης εργασίας μας. Το ΓΕΣ επιχειρεί να αρπάξει άρβυλα-ρούχα – σακίδιο καθώς ξεχνά ότι όλα αυτά ανήκουν στους φαντάρους.

Είναι πληρωμένα από το μισθό του καθενός συναδέλφου καθώς η μηνιαία αμοιβή μας των 8.7 ευρώ είναι ότι περισσεύει από το μισθό μας –που βρίσκεται στο ύψος του κατώτερου μισθού-, γιατί τα υπόλοιπα μας τα παρακρατούν για την ένδυση-σίτιση κλπ. έξοδα μας κατά τη διάρκεια της θητείας. Έτσι δε μας λένε όταν απαιτούμε μισθό στους Φαντάρους στο ύψος του βασικού μισθού;
Αφού λοιπόν μας βάζουν να πληρώσουμε τα είδη ένδυσης και υπόδησης, στη συνέχεια έρχονται να μας ζητήσουν πίσω τα δικά μας είδη, για να τα ξαναμοιράσουν μεταχειρισμένα –χρεώνοντας τα ξανά ως καινούργια- στους νέους συναδέλφους. Των οποίων προσβάλουν την αξιοπρέπεια και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.
Απαιτούμε από το ΓΕΣ, να αναλάβει πρωτοβουλία να ενημερώνει κατά τη διάρκεια της κατάταξης των νεοσυλλέκτων, για τη διαταγή μισθοδοσίας των φαντάρων. Να χορηγεί στους νεοσύλλεκτους όλα τα είδη που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής θητείας και να ανταποκρίνονται στο ύψος των παρακρατήσεων από το μισθό μας που αυθαίρετα μας παρακρατείται. 
 
Καλούμε τους συναδέλφους φαντάρους να απαιτούν από τους διοικητές να τους δείξουν τη διαταγή μισθοδοσίας μας. Αν αυτοί επιμένουν να απαιτούν την επιστροφή των ειδών, να μας επιστρέψουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στην αξία τους και μας έχουν παρακρατηθεί.
Απαιτούμε από το ΓΕΣ να αποσύρει την άθλια και παράνομη διαταγή.

Κανείς απολυόμενος φαντάρος να μην επιστρέψει τίποτε.
Κανένας νεοσύλλεκτος συνάδελφος να μην παραλάβει μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης.
Συνάδελφοι πρέπει να αντισταθούμε και να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας. Με κίνημα μαζικό μέσα και έξω από τον στρατό, με ασίγαστη συνδικαλιστική δράση πρέπει να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα του Φαντάρου Πολίτη με Στολή, την Υγεία και την Αξιοπρέπεια μας.
Στις εκλογές πρέπει να εκφραστεί η οργή και η αγανάκτηση μας.
ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ε.Ε. ΚΑΙ ΔΝΤ.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!