tromaktiko: Αποτελεσματικός και αποφασιστικός απέδειξε πως είναι ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κοκκόρης

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Αποτελεσματικός και αποφασιστικός απέδειξε πως είναι ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κοκκόρης



Κερδίζεται η μάχη με τη γραφειοκρατία και την αναλγησία : 43 ασθένειες χωρίς επανεξέταση από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Διαχρονικά δείκτης... πολιτισμού μιας κοινωνίας είναι η μέριμνα που δείχνει για τα μέλη της που υποφέρουν από αναπηρίες. Ήδη από την εποχή της αρχαίας Αθήνας η πολιτεία χορηγούσε στους «αδύνατους» πολίτες ένα κρατικό βοήθημα, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στη σύγχρονη Ελλάδα είναι υποχρέωση του νομοθέτη να θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που δεν θα αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία ως πρόβλημα, αλλά ως φορείς συγκεκριμένων και απαράγραπτων δικαιωμάτων. Μόνο έτσι, θα μπορούμε να πούμε ότι σεβόμαστε και ακολουθούμε τις αρχές των εθνικών μας παραδόσεων και της δημοκρατίας.

Μέσα στη ριζική αναδιάταξη του τοπίου της κοινωνικής πολιτικής της χώρας μετά 2010 πολλοί θα θεωρούσαν ως πολυτέλεια τη μέριμνα της πολιτείας να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας για τους πολίτες με αναπηρίες. Όμως, σε μια δημόσια ζωή που το αυτονόητο φαντάζει συχνά ως απραγματοποίητο, η ευχάριστη έκπληξη ήρθε από το αρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας, για να δώσει μια δροσερή ανάσα στους πολίτες που βιώνουν μια δύσκολη και επίπονη καθημερινότητα.

Με Πρόεδρο – συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό προχώρησε στον μόνιμο προσδιορισμό 43 αναπηριών από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αλλάζοντας έτσι αποφασιστικά τη ζωή και την καθημερινότητα των Αμ ΕΑ στην Ελλάδα.

Σήμερα, λοιπόν, συμπολίτες μας με απώλειες μελών, τυφλοί , νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία, παιδιά με εκ γενετής παθήσεις και πολλοί άλλοι μαζί με τις οικογένειες τους , άφησαν πίσω την ταλαιπωρία των συνεχών επανελέγχων. Με αυτό τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα των Αμ ΕΑ ικανοποιήθηκε. Τα όργανα της πολιτείας σταμάτησαν ν' αναρωτιούνται αν ένα ακρωτηριασμένο μέλος μπορεί να ξαναβγεί.

Οι προσπάθειες, όμως, δεν σταμάτησαν εδώ. Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει το νέο τρόπο σταδιοποίησης των οροθετικών. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με επίσημα επιστημονικά όργανα, την ΕΣΑμεΑ, φορείς ΑμεΑ αλλά και απλούς πολίτες με στόχο την διεύρυνση του καταλόγου των επ' αόριστον ασθενειών, τον συνεχή εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Εκτίμησης Βαρέων Ασθενειών (ΚΕΒΑ) με την προσθήκη σπανίων ασθενειών, οι οποίες αυτή την στιγμή δεν συμπεριλαμβάνονται και την εναρμόνιση των ποσοστών αναπηρίας με τα πανευρωπαϊκά δεδομένα.

Στόχος των ενεργειών αυτών είναι η δημιουργία ενός πολυπαραγοντικού ΚΕΒΑ, σύμφωνα με επικαιροποιήμενα πρότυπα και ο οποίος θα συνυπολογίζει την ασθένεια, την ηλικία και το περιβάλλον (χωροταξικό, οικογενειακό, μαθησιακό, εργασιακό).

Μπορεί, λοιπόν, να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά μπορούμε να κρίνουμε από το έργο που έχει ήδη γίνει ότι υπάρχει στόχευση, σχεδιασμός και ισχυρή βούληση να τελειοποιηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία και οι διαδικασίες εφαρμογής της.

Καθώς η αναπηρία ως φαινόμενο αποτελεί μια κοινωνική πραγματικότητα που αφορά περίπου το 10 % των συμπολιτών μας και τις οικογένειές τους, το ενδιαφέρον, η αποτελεσματικότητα και η αποφασιστικότητα που δείχνουν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κοκκόρης και τα όργανα της πολιτείας αποτελούν μια όαση στην άνυδρη έρημο της σημερινής κρατικής μηχανής. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες δράσεις που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των πολιτών και τον πολιτισμό της κοινωνίας μας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!