tromaktiko: "Λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του έτους"

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

"Λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του έτους"



Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτηςΝτερβίς Έρογλου, με την έναρξη του δευτέρου γύρου των συνομιλιών στην Κύπρο.

«Δύο δεξιές υπογραφές θα λύσουν το Κυπριακό», λέει στη Χουριέτ, όπου επισημαίνει ότι τόσο ό ίδιος όσο κι ο πρόεδροςΝίκος Αναστασιάδης προέρχονται από την δεξιά παράταξη και από τις οργανώσεις ΤΜΤκαι ΕΟΚΑ.

«Η συμφωνία που θα υπογράψουμε θα γίνει δεκτή (από τον κόσμο), μπορούμε να λύσουμε το κυπριακό θέμα μέχρι το τέλος του έτους», είπε.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα επικυρώσει τη δική μου υπογραφή. Θέλω να πιστεύω πως και η υπογραφή του Αναστασιάδη θα γίνει αποδεκτή από τους ελληνοκυπρίους».

«Αν ό κ. Αναστασιάδης ακολουθήσει την άποψη που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος που είπε ότι «δεν έχουμε τίποτα να δώσουμε. Έχουμε μόνο να πάρουμε από τους Τούρκους», τότε φυσικά και δεν μπορούμε να φθάσουμε στη συμφωνία. Το να δίνει κανείς χωρίς να παίρνεις είναι κάτι που μόνο ο θεός μπορεί να κάνει. Γι' αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του πάρε δώσε», είπε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης λέει στην ιδία εφημερίδα ότι «δεν θέλω ούτε καν να σκεφθώ το σενάριο, ότι δεν θα υπάρξει λύση. Η μέρα που θα κηρυχθεί επίσημα το ανεπίλυτο θα είναι μέρα πένθους, οργής καιντροπής».

«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να επιλύεται το κυπριακό, είναι μέρα θλίψης για τους Κύπριους. Διότι εδώ και 40 χρόνια, εμείς οι Κύπριοι δεν κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε για πολύ απλά πράγματα».

Εξάλλου ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι η επίλυση του Κυριακού θα έχει αποφασιστική θετική επίδραση στην οικονομία ολόκληρου του νησιού, τόνισε και αναφέρθηκε τόσο στον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, όσο και στον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η περιοχή, προσφέροντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακής επάρκειας για την Ευρώπη.

Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, εφόσον όμως, όπως είπε, πληρούνται οι προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η πλήρης εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!