tromaktiko: Απέσυρε τον στρατό ο Πούτιν από τα σύνορα με την Ουκρανία και ζητάει διάλογο...

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Απέσυρε τον στρατό ο Πούτιν από τα σύνορα με την Ουκρανία και ζητάει διάλογο...



Το πρώτη βήμα για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία έγινε από τον πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά την συνάντηση του Πούτιν του με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι απέσυρε τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία, απευθύνοντας όμως και ένα αίτημα προς τους φιλορώσους αυτονομιστές στα νοτιοανατολικά της χώρας.

“Ζητούμε από τους εκπροσώπους στην νοτιοανατολική Ουκρανία, τους υποστηρικτές της ομοσπονδιοποίησης, να αναβάλουν το δημοψήφισμα που προγραμματίστηκε για τις 11 Μαϊου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για διάλογο”, είπε ο Πούτιν και κάλεσε παράλληλα την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να τερματίσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας, με στόχο να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα και την εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή.

«Λόγια του αέρα οι δηλώσεις Πούτιν»

Ως λόγια του αέρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να ακυρώσουν δημοψήφισμα για απόσχιση το οποίο έχουν εξαγγείλει για τις 11 Μαΐου.

Δεν υπάρχει λόγος νόημα να σχολιάζουμε λόγια του αέρα δήλωσε ο Γιάτσενιουκ αναφερόμενος στην πρόταση Πούτιν για την αναβολή του δημοψηφίσματος στην ανατολική Ουκρανία.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις στον ρωσικό ιστότοπο Slon.ru., τόνισε ότι αν οι φιλορώσοι αποσχιστές ακούσουν την έκκληση του Ρώσου προέδρου να αναβάλουν το δημοψήφισμα και «αν το Κίεβο με τη σειρά του σταματήσει όλες τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και λάβει μέτρα για την έναρξη ενός διαλόγου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουκρανία στην έξοδο από αυτή την κατάσταση, που αυτή τη στιγμή μόνο επιδεινώνεται».

Αυτή η πρόταση «δεν είναι ένα άνοιγμα προς το Κίεβο, αλλά ένα άνοιγμα προς όλο τον ουκρανικό λαό» υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποκινεί τους αποσχιστές και ότι στην εξέγερση συμμετέχουν στελέχη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, ενώ το Κίεβο θεωρεί το δημοψήφισμα παράνομο.

Εν τω μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τους αποσχιστές στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της με τη χώρα αυτή, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Πολωνίας, ο Ράσμουσεν επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή των ουκρανικών συνόρων.

«Η Ρωσία οφείλει να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και να αποσύρει τα στρατεύματα της από τα ουκρανικά σύνορα, ώστε να μπορέσουν να βρεθούν πολιτικές λύσεις» είπε ο Ράσμουσεν.

Ακόμη πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί το ΝΑΤΟ δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να αυξηθεί η ασφάλεια των κρατών-μελών του Συμφώνου και συμμάχων του στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν στρατιωτικά γυμνάσια, αναθεώρηση των σχεδίων άμυνας και ανάπτυξη τακτικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ του ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Επρόκειτο για αντίδραση σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη μια «ουσιαστική απόσυρση» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή των συνόρων, ωστόσο όπως είπε δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αποχώρηση έχει πραγματοποιηθεί.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε μέσω του εκπροσώπου του ότι το προγραμματισμένο για την Κυριακή δημοψήφισμα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να ακυρωθεί, όχι απλώς να αναβληθεί, όπως ζήτησε ο Πούτιν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!