tromaktiko: Γαλλικό «άνοιγμα» στην Ουκρανική προεδρία

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Γαλλικό «άνοιγμα» στην Ουκρανική προεδρία



Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσκάλεσε τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την 70ή επέτειο από την Απόβαση της...
Νορμανδίας την 6η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Μεταξύ των πολλών ηγετών που έχουν προσκληθεί να μετάσχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο από το ιστορικό αυτό γεγονός είναι επίσης ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο θα υποδεχθεί εξάλλου την προηγουμένη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο προεδρικό μέγαρο για να μιλήσουν ιδιαιτέρως για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα παραστούν επίσης στις εκδηλώσεις της 6ης Ιουνίου. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, ο Ολάντ θα υποδεχθεί και τον Ομπάμα στο προεδρικό μέγαρο την 5η Ιουνίου, δηλαδή την ίδια ημέρα με τον Πούτιν.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε τον Ποροσένκο στις εκδηλώσεις για την Απόβαση της Νορμανδίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα το απόγευμα μαζί του κατά την οποία τον συνεχάρη για την νίκη του στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντάς του ότι η εκλογή του στην ουκρανική προεδρία "ανοίγει τον δρόμο σε μια ειρηνική και πολιτική έξοδο από την κρίση στην Ουκρανία", σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Ολάντ "διαβεβαίωσε τον Ποροσένκο για την υποστήριξη της Γαλλίας στην ανάκαμψη και την επάνοδο της χώρας του στην σταθερότητα σε ένα πνεύμα εθνικού διαλόγου και ειρήνευσης", προστίθεται στην ανακοίνωση. "Τον ενθάρρυνε να προχωρήσει στις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αναμένει ο ουκρανικός λαός", σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα παραστεί στις εκδηλώσεις, κατά τις οποίες θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με αρκετούς δυτικούς ηγέτες για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από την Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο.

Η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε ότι ορισμένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ομπάμα και της βασίλισσας Ελισάβετ, δήλωσαν στους Γάλλους οικοδεσπότες τους ότι θα προτιμούσαν να μην καθίσουν δίπλα στον Ρώσο ηγέτη κατά την επίσημη τελετή ή σε οποιαδήποτε ομαδική φωτογραφία. Εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι την καγκελάριο δεν την νοιάζει που θα κάθεται.

enet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!