tromaktiko: Κύπρος: «Μάχη» μεταξύ ΕΛΚ και ΕΣΚ

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Κύπρος: «Μάχη» μεταξύ ΕΛΚ και ΕΣΚ



Στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές της 25ης Μαΐου η απόσταση που χωρίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί καθιστώντας αδύνατη...
οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κατάληψη της πρώτης θέσης.

Η πολιτική «οικογένεια» που θα καταλάβει την πρώτη θέση θα έχει σαφές προβάδισμα ο δικός της υποψήφιος να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν την 1η Νοεμβρίου.

Η Ευρωβουλή δημοσιοποίησε την τελευταία προβολή των εδρών με βάση τις δημοσκοπήσεις που γίνονται στα 28 κράτη μέλη, η οποία φέρει ημερομηνία 5 Μαΐου, ενώ διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για δική της δημοσκόπηση αλλά για μια καταγραφή της σημερινής τάσης της κοινής γνώμης. Η πρόβλεψη των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βασίζεται σε συλλογή εβδομαδιαίων ευρωπαϊκών και εθνικών δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, το ΕΛΚ προηγείται με 27,83% εκλέγοντας 209 ευρωβουλευτές επί συνόλου 751, ενώ το ΕΣΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 26,50% και 203 έδρες. Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι με 7,99% και 58 έδρες, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 6,66% και 47 έδρες και οι Πράσινοι με 6,26 και 47 έδρες. Σε σχέση με την προηγούμενη προβολή, το ΕΛΚ χάνει 6 έδρες, το ΕΣΚ χάνει 2 έδρες, οι φιλελεύθεροι χάνουν 2 έδρα, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά χάνει 3 έδρες, ενώ οι πράσινοι κερδίζουν 2 έδρες.

Σε σχέση με την προηγούμενη προβολή της 29ης Απριλίου, τα λεγόμενα φιλοευρωπαϊκά κόμματα χάνουν 10 έδρες, ενώ επιβεβαιώνεται η σαφής άνοδος των εθνικιστικών και ακροδεξιών αντιευρωπαϊκών κομμάτων,κυρίως στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Συνολικά εκτιμάται ότι τα κόμματα αυτά μπορεί να αποσπάσουν γύρω στις 120 από τις 751 έδρες της Ευρωβουλής.

Η πολιτική «οικογένεια» που θα κερδίσει τις ευρωεκλογές έχει πολλές πιθανότητες να αποσπάσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή τη θέση του απερχόμενου προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διεκδικούν με ίδιες πιθανότητες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του ΕΛΚ και ο Μάρτιν Σουλτς από το ΕΣΚ.

Υπενθυμίζεται ότι, η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ότι στην επιλογή του προέδρου της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, δηλαδή ποια από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, δηλαδή το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές, θα εκλέξει τους περισσότερους ευρωβουλευτές.

Στις 27 Μαΐου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ έχει προσκαλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για μια πρώτη ανάλυση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και συζήτηση για το διάδοχο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία από τους 28 ηγέτες στη επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής (26-27 Ιουνίου), ενώ ο νέος πρόεδρος πρέπει να αποσπάσει και την πλειοψηφία της νέας Ευρωβουλής.

Οι ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσουν και την έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης της θητείας και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων κοινοτικών οργάνων. Το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

-22-25 Μαΐου: Ευρωεκλογές στα 28 κράτη μέλη, όπου 380 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες για την εκλογή των 751 ευρωβουλευτών.

-27 Μαΐου: Σύγκλιση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπό μορφή δείπνου και μια πρώτη συζήτηση για το διάδοχο του κ. Μπαρόζο.

-Ιούνιος: σχηματισμός των πολιτικών ομάδων στη νέα Ευρωβουλή για τη δημιουργία μιας πολιτικής ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές τουλάχιστον από 7 χώρες.

-1-3 Ιουλίου: Πρώτη συνεδρίαση της νέα ολομέλειας της Ευρωβουλής και εκλογής προέδρου με απόλυτη πλειοψηφία.

-14-17 Ιουλίου: Ψηφοφορία στην ολομέλεια της Ευρωβουλής για την εκλογή του προσώπου που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την προεδρία της Κομισιόν. Για την εκλογή απαιτούνται τουλάχιστον 376 ψήφοι, ενώ αν ο υποψήφιος απορριφθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιλέγει νέο υποψήφιο με ειδική πλειοψηφία. Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν επιλέγει τους επίτροπους που θα προτείνουν τα κράτη μέλη.

-Σεπτέμβριος 2014: Οι επίτροποι θα περάσουν από ακρόαση στις επιτροπές της Ευρωβουλής, ενώ μεταξύ αυτών θα είναι και ο/η αντιπρόεδρος της Κομισιόν που θα οριστεί ταυτόχρονα και Υπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ, στη θέση της Κάθριν Άστον που αποχωρεί.

-Οκτώβριος 2014: Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν μαζί με τους επίτροπους θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα της θητείας τους, ενώ η ολομέλεια της Ευρωβουλής θα ψηφίσει συνολικά τη νέα Επιτροπή.

-Νοέμβριος 2014:Οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την 1η Ιανουαρίου 2014 τον Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

alithia.com.cy
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!