ΑγροΤύπο, παραγωγοί και εκκοκιστές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας τα φετινά στρέμματα που σπέρνονται θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. ενώ η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί πάνω από το επίπεδο των 300.000 τόνων (οι τελευταίες εκτιμήσεις του USDA κάνουν λόγο για 330.000 τόνους). Όσον αφορά το θέμα των τιμών ο παραγωγός και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος κ. Νίκος Σκοπιανός εκτιμάει ότι δεν θα είναι χαμηλότερες των περυσινών (50 με 51 λεπτά το κιλό). Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ. Απόστολος Δοντάς κάνει λόγο για τον ρόλο της Κίνας την φετινή εκκοκκιστική περίοδο (2014/2015) σημειώνοντας ότι η πληροφορία για έλλειψη ποιοτικών αποθεμάτων δίνει ώθηση στο ελληνικό προϊόν.
Ενδεχόμενο επανασπορών
Ειδικότερα, ο κ. Δοντάς μας πληροφορεί σχετικά με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις για την ερχόμενη εκκοκκιστική χρονιά ενώ εκφράζει και τις ανησυχίες του για ενδεχόμενες επανασπορές που θα αυξήσουν το κόστος καλλιέργειας: «φέτος εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια αύξηση της καλλιέργειας, της τάξεως του 20%. Η καλλιέργεια σε επίπεδο σποράς και προετοιμασίας εξελίχθηκε καλά. Ωστόσο, οι τελευταίες βροχές δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα αφού αν συνεχιστεί κάποιες καλλιέργειες κινδυνεύουν να παρουσιάσουν πρόβλημα στις ρίζες τους με συνέπεια να χρειαστούν επανασπορές (γεγονός που θα αυξήσει το κόστος καλλιέργειας). Προς το παρόν το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό. Πιστεύω ότι οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν και θα βοηθήσουν τα βαμβάκια να ανακάμψουν».
Σταθεροποιημένη ψηλά η τιμή
Σε ερώτησή μας σχετικά με την διεθνή πορεία των τιμών αυτή την περίοδο, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος τονίζει: «Η αγορά είναι σταθεροποιημένη σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Υπάρχει βέβαια ένα μεγάλο gap (κενό) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μεταξύ παλιάς και νέας εσοδείας. Εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε τιμές που θα βρίσκονται στην περιοχή των 85 σεντς ανά λίμπρα».
Και προσθέτει: «Μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν ότι οι αγρότες θα δικαιωθούν με το βαμβάκι σε αντίθεση με το καλαμπόκι που δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης για τη νέα σεζόν ενώ υπάρχουν και σημαντικές ποσότητες αδιάθετες ενώ στο βαμβάκι δεν υπάρχουν αποθέματα στην χώρα μας».
Οψίμηση της ελληνικής καλλιέργειας
Από την πλευρά του ο παραγωγός και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος κ. Νίκος Σκοπιανός δηλώνει στον ΑγροΤύπο: «ο καιρός αυτό το διάστημα βοηθάει αλλά η καλλιέργεια έχει οψιμήσει περίπου 10 με 15 ημέρες. Η Θράκη είναι στο φόρτε της αυτή την περίοδο και αν πάει έτσι ο καιρός σε περίπου μια εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε τις σπορές.
Φέτος η καλλιέργεια πανελλαδικά θα σημειώσει αύξηση. Πέρσι καλλιεργήθηκαν περίπου 2.450.000 στρέμματα και φέτος θα πλησιάσουμε τα 3 εκατ. στρέμματα».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου αν υπάρχουν εκτιμήσεις για την πορεία των φετινών τιμών ο κ. Σκοπιανός μας ανέφερε: από το χρηματιστηριακό κομμάτι που παρακολουθούμε σχετικά με τις τιμές φαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2013 (50 με 51 λεπτά το κιλό). Πολύ θετικό για το θέμα των τιμών είναι το γεγονός ότι τα αποθέματα της Κίνας εμφανίζονται μη εμπορεύσιμα (κακής ποιότητας)».
Αποθέματα Κίνας
Στα απόθέμα της Κίνας αναφέρθηκε όμως και ο κ. Δοντάς τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί το κλειδί για την παγκόσμια αγορά και την παγκόσμια τιμή βάμβακος. «Υπάρχει μια πληροφορία ότι τα αποθηκευμένα βαμβάκια δεν είναι καλής ποιότητας. Αυτό οδηγεί την χώρα να συνεχίσει μια πολιτική αγορών προκειμένου να διασφαλίσει ασφαλείς ποσότητες ποιοτικού βαμβακιού. Ταυτόχρονα όμως την αναγκάζει να εφαρμόσει μια πολιτική αντικατάστασης παλαιοτέρων ποσοτήτων βάμβακος με νέα. Οπότε όλα δείχνουν ότι μάλλον η πολιτική στήριξης των τιμών και αγορών θα παραμείνει ίδια με την περσινή».
Παγκόσμιο Συνέδριο Βάμβακος στη Θεσσαλονίκη
Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ. Απόστολος Δοντάς αναφέρθηκε και στο επικείμενο Συνέδριο της Διεθνούς Συμβουλευτικής Βάμβακος (ICAC) που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη (δείτε εδώ πληροφορίες) τονίζοντας: «θα υπάρχουν εκατοντάδες διεθνείς συμμετοχές από τον κλάδο όπως υπηρεσιακοί παράγοντες υπουργείων διαφόρων χωρών, κλωστοϋφαντουργοί, αγρότες, γεωπόνοι, γενετιστές κ.α. Είναι λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία για διεθνή ανάδειξη και διαφήμιση των θετικών χαρακτηριστικών του ελληνικού προϊόντος το οποίο είναι ένα από τα 4 καλύτερα σε συνολική ποιότητα».
agrotypos.gr