tromaktiko: Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαφάνειας - Κλοπές δημοσίου χρήματος υπό έλεγχο

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαφάνειας - Κλοπές δημοσίου χρήματος υπό έλεγχο



Εξηνταέξι πολιτικοί 18 χωρών, από τους οποίους οι 51 χρημάτισαν σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις είτε στο Στρατό, κατηγορήθηκαν και δικάσθηκαν για «κατάχρηση δημοσίου...
χρήματος» την πενταετία 2008-2012, σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου Οργανισμού Διαφάνειας τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη εξ αφορμής της αποκάλυψης, την επομένη των ευρωεκλογών, του σκανδάλου της «περίεργης εξαφάνισης» περίπου 10 εκατ. ευρώ από χρήματα που χειριζόταν το κυβερνητικό κόμμα του προέδρου Νικολα Σαρκοζι κατά τον τελευταίο εκλογικό αγώνα του.

«Τσάμπιον» σε «παράνομη, εγκληματικού χαρακτήρα κατακράτηση δημοσίου χρήματος» είναι οι Κινέζοι. Έντεκα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων 4 υπουργοί και δυο στρατηγοί, καταδικαστήκαν σε ποινές 20 ετών ως ισόβια και ένας εκτελέστηκε. Έκλεψαν συνολικά 692,6 εκατ. ευρώ. Ισπανοί, Γάλλοι, Μαλτέζοι, Ρώσοι, Ιταλοί και Ρουμάνοι ακολουθούν, συνολικά 41 άτομα (μεταξύ αυτών 2 πρωθυπουργοί, 14 υπουργοί και 7 στρατιωτικοί) κατά σειρά οι οποίοι δικάσθηκαν είτε έχουν προφυλακισθεί για κλοπή πάνω από 1,3 δισ. εύρω συνολικά.

Δυο Τούρκοι, 2 Άγγλοι και 5 Γερμανοί μαζί με 3 Αυστριακούς βρίσκονται στις τέσσερις τελευταίες σκάλες της κλίμακας των καταδικασμένων πολιτικων - μόνο έξη από αυτούς σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις - για «μη δικαιολογημένη σπατάλη και εξαφάνιση» δημοσίου χρήματος, συνολικά 103 εκατ. ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Διαφάνειας σημειώνει ότι «εκατό και πλέον περιπτώσεις» για ίδιες κατηγορίες βρίσκονται συτη τη στιγμή υπό «εξονυχιστική διερεύνηση». Μεταξύ αυτών είναι Αμερικανοί, Ελβετοί, Πορτογάλοι, Έλληνες, Σουηδοί κ.α. Ο Οργανισμός δεν δέχεται «αυτόματα και ανεξέλεγκτα»  κρατικές αποφάσεις για δικαζόμενους για «κλοπή και κατάχρηση δημοσίου χρήματος».

tovima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!