tromaktiko: Κι άλλος τραυματισμός παιδιού σε παράνομο λούνα παρκ!

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Κι άλλος τραυματισμός παιδιού σε παράνομο λούνα παρκ!



ρεπορτάζ: Θωμάς Σίδερης
Εκατοντάδες παιδότοποι και λούνα παρκ – παγίδες θανάτου λειτουργούσαν και λειτουργούν παράνομα σε όλη την ελληνική επικράτεια με τους δήμους να κάνουν τα στραβά μάτια και τις...
αστυνομικές αρχές και τις κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες να σφυρίζουν αδιάφορα. Οι παράνομοι παιδότοποι είναι αδύνατο να καταμετρηθούν με ακρίβεια αφού στήνονται μέσα σε μια νύχτα, χωρίς να καταθέτουν ποτέ τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και χωρίς να λαμβάνουν ποτέ τις σχετικές άδειες λειτουργίας.

Οι κερδοσκόποι και οι παγίδες θανάτου

Ο θάνατος του 13χρονου αγοριού στο Ελληνικό, που σκόρπισε ανείπωτη θλίψη στην οικογένειά του και συγκλόνισε το πανελλήνιο, ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Ήταν όμως και η αφορμή για να καταδείξει το πρόβλημα: δήμαρχοι συναλλάσσονται με ιδιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι ασκούν παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε δημόσιους χώρους, την ίδια ώρα που τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας αδυνατούν να τις σταματήσουν. Πέρα από τις όποιες ποινικές και διοικητικές ευθύνες δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων, πέρα από τη συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή των ιδιωτών επιχειρηματιών και την ασύλληπτη αναλγησία και αδιαφορία των εμπλεκομένων, η ουσία του προβλήματος παραμένει η ίδια: κερδοσκόποι πάσης φύσεως παίζουν με τη ζωή αθώων παιδιών και των οικογενειών τους.

Το treno φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση παράνομων κυκλωμάτων κερδοσκόπων που εμπορεύονται λίγες στιγμές ψυχαγωγίας σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας χιλιάδων παιδιών. Αυτό που απομένει πλέον είναι η έγκαιρη παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.

Ο τραυματισμός που αποσιωπήθηκε

Σχεδόν είκοσι μέρες πριν συμβεί το τραγικό περιστατικό στο Ελληνικό, μία μητέρα με γραπτή πρωτοκολλημένη επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο του δήμου που διαμένει, ενημερώνει τους τοπικούς άρχοντες ότι το παιδί της κινδύνεψε να σκοτωθεί σε παράνομο παιδότοπο – λούνα παρκ που έχει στηθεί στην κεντρική πλατεία του δήμου, απέναντι ακριβώς από το δημαρχιακό μέγαρο. Γράφει η μητέρα μεταξύ στην επιστολή της (τα στοιχεία της μητέρας και όλα τα έγγραφα – φωτιά που παρουσιάζονται βρίσκονται στο αρχείο του treno, και βρίσκονται στη διάθεση του εισαγγελέα):

«Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014 κατόπιν επιμονής των παιδιών μου ηλικίας 9,5 και 6 ετών, περίπου στις 20.40, και μετά από ένα διαφημιστικό φυλλάδιο που τους δόθηκε έξω από το σχολείο τους, σχετικά με ένα δήθεν πασχαλινό χωριό στην πλατεία …. στο ….. (έναντι Δημαρχείου) κατευθυνθήκαμε στην εν λόγω πλατεία. Αφού πήγαμε και πληρώσαμε στο ταμείο 3 ευρώ για κάθε παιδί για να κάνουν τραμπολίνο (χωρίς φυσικά έκδοση καμίας απόδειξης) τα παιδιά πήγαν στο τραμπολίνο. Δεν πέρασαν πάνω από 5 λεπτά και ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος. Υποχώρησε το δίχτυ και τα προστατευτικά περιμετρικά του εν λόγω τραμπολίνο με αποτέλεσμα το παιδί να πέσει στο κενό ύψους 1,5 – 2 μέτρων χωρίς να υπάρχει από κάτω κάποια προστασία παρά μόνο οι πλάκες της πλατείας. Φώναζε βοήθεια και έτσι κατευθύνθηκε προς αυτό κάποιος υπάλληλος και το τράβηξε προς τα έξω τρομαγμένο φυσικά και αυτό και τη μικρή αδελφή του που ήταν ακριβώς δίπλα».

Για καλή του τύχη, ο τραυματισμός του παιδιού ήταν ελαφρύς. Η μητέρα απευθύνθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και έλαβε την υπόσχεση ότι ο παιδότοπος θα ελεγχθεί. Στις 11.04.2014 υποβάλλει γραπτή αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής της και η αναφορά εξαφανίζεται με μαγικό τρόπο, χωρίς ποτέ να φτάσει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Εταιρείες – φαντάσματα με άνωθεν προστασία

Ο συγκεκριμένος όμως δήμος φαίνεται να έχει προϊστορία στο θέμα των παράνομων παιδότοπων. Το Γραφείο Εκδόσεως Αδειών Καταστημάτων, που λειτουργεί εντός του δήμου, με το υπ. αριθμ. 79243/19-12-2011 αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Σας ενημερώνουμε (σ.σ. το έγγραφο απευθύνεται στη δημοτική αστυνομία) ότι σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου 394/2011 δόθηκε η παραχώρηση της πλατείας ……. για τη λειτουργία ψυχαγωγικής δραστηριότητας στην εταιρεία ……… Μέχρι και σήμερα δεν έχει κατατεθεί φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την εν λόγω εταιρεία στο Γραφείο μας για την αδειοδότηση ψυχαγωγικής δραστηριότητας».

Το έγγραφο έφτασε στη δημοτική αστυνομία, αλλά ο παράνομος παιδότοπος  παρέμεινε στη θέση του και το θέμα αποσιωπήθηκε, προφανώς από άνωθεν εντολή. Το θέμα βέβαια που προκύπτει είναι η στάση που κρατούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες όταν οι αιρετές διοικήσεις εξώφθαλμα παρανομούν και παίζουν με τις ζωές αθώων παιδιών.

Στον ίδιο δήμο πάντα, την επόμενη χρονιά, οι εταιρείες φαντάσματα που διαχειρίζονται τους παράνομους παιδότοπους σε κεντρικές πλατείες και πάρκα, δεν καταθέτουν ποτέ τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο προϊστάμενος του τμήματος δημοτικών προσόδων με το υπ. αριθμ. 70448/24-12-2012 έγγραφό του προειδοποιεί: «Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση 390/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου κατοκυρώθηκε διαγωνισμός της οικονομικής επιτροπής για τη λειτουργία χριστουγεννιάτικων πολυχώρων. Μέχρι και σήμερα, από τις ως άνω εταιρείες, δεν έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά».

Και το γαϊτανάκι της αδιαφορίας, της αναλγησίας και της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας συνεχίζεται… Για πόσο ακόμη;



treno.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!