tromaktiko: Εκδήλωση στο Ναύπλιο με θέμα "Ψωρίαση: ένα νόσημα που απασχολεί"

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Εκδήλωση στο Ναύπλιο με θέμα "Ψωρίαση: ένα νόσημα που απασχολεί"



Η ψωρίαση (psoriasis) είναι ένα συχνό, χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα που...
εμφανίζεται σε γενετικώς προδιατεθειμένα άτομα και χαρακτηρίζεται από την υπερπλασία της επιδερμίδας και το γρήγορο πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων. Φυσιολογικά, κάθε μήνα, τα κύτταρα της επιδερμίδας αποβάλλονται και αντικαθίστανται με νέα. Στους ασθενείς με ψωρίαση η αντικατάσταση των κυττάρων της επιδερμίδας γίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον μήνα, συνήθως σε μία εβδομάδα. Έτσι η επιδερμίδα γίνεται παχύτερη και τα κύτταρα που αποβάλλονται καθημερινά, είναι πολύ περισσότερα απ' ότι στο υγιές δέρμα.

Η ψωρίαση μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού και αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα ξεπερνά τις 200.000 και σε παγκόσμιο επίπεδο προσβάλει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Το 1/3 των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Ο μύθος περί μεταδοτικότητας της ψωρίασης είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενημέρωσης και σύγχυσης της ψωρίασης με την ψώρα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση δεν σχετίζεται με την ψώρα και ότι η ψωρίαση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεταδοτικό νόσημα.

Η ψωριασική αρθρίτιδα διαγιγνώσκεται στο 20% περίπου των ασθενών με ψωρίαση του δέρματος.

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της ψωρίασης σε προδιατεθειμένα άτομα είναι :

Το ψυχρό κλίμα
Οι στρεπτοκοκκικές και οι ιογενείς λοιμώξεις
Οι τραυματισμοί του δέρματος
Οι ορμονικές μεταβολές (έξαρση στην εφηβεία και μετά τον τοκετό).
Ο ψυχολογικός παράγοντας και το στρες.
Ορισμένα φάρμακα

Η ψωρίαση κατατάσσεται, σύμφωνα με τον τύπο των βλαβών, σε ψωρίαση κατά πλάκας, σταγονοειδή ψωρίαση, φλυκταινώδη ψωρίαση, ερυθροδερμική ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης εφαρμόζονται τοπικές θεραπείες, φωτοθεραπεία, συστηματικές και βιολογικές θεραπείες.

Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση ‘ΚΑΛΥΨΩ’
Στην Ελλάδα, το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση ‘ΚΑΛΥΨΩ’ είναι ο μοναδικός, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός που ασχολείται με την υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ και το
ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ – ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
με τη συνεργασία του
Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ»
και την υποστήριξη της εταιρείας Leo Ελλάς
διοργανώνουν:

Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα

«Ψωρίαση: ένα νόσημα που απασχολεί»

τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014, ώρα 18:30
στην Αίθουσα ΤΡΙΑΝΟΝ
Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!