tromaktiko: Ανίκανοι να επιδράσουν τη νομοθεσία της ΕΕ οι ευρωσκεπτικιστές

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ανίκανοι να επιδράσουν τη νομοθεσία της ΕΕ οι ευρωσκεπτικιστές



Ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών ευρωβουλευτών έχει αυξηθεί σημαντικά αλλά η έλλειψη μειοψηφίας ικανής να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα περιορίσει...
σημαντικά την επιρροή τους.

Όπως σημειώνεται στην EurActιve, η εκλογική νίκη των ευρωσκεπτικιστών κυρίως στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία δεν θα επιδράσει δραστικά τις εργασίες της Ευρωβουλής.

Με 140 ευρωβουλευτές στην επόμενη νομοθετική περίοδο, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ακόμη αποτελούν μειοψηφία σε σύνολο 751 ευρωβουλευτών.

 «Η επιρροή τους θα είναι μικρή. Απλά θα καθυστερούν λιγάκι τις διαδικασίες», είπε ο Henri Weber, απερχόμενος ευρωβουλευτής της Γαλλίας. θα βάλουν περισσότερα εμπόδια και θα εμφανίζονται στις συνεδριάσεις με τις εθνικές τους σημαίες, όπως έκανε το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Farage την τελευταία περίοδο», συνέχισε.

Μειοψηφία ανίκανη να «μπλοκάρει»

Η νομοθετική διαδικασία θα επηρεαστεί πολύ «οριακά» από την αύξηση των ευρωσκεπτικιστών ευρωβουλευτών, καθώς οι περισσότερες ολομέλειες στο Στρασβούργο ψηφίζουν με απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι προφανές ότι οι ευρωσκεπτικιστές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν από μόνοι τους απόλυτη πλειοψηφία 376 εδρών.

«Το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας δεν είναι σε καμία περίπτωση το κυρίαρχο πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη. Πρώτο κόμμα είναι το ΕΛΚ, μετά οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι», είπε η Nathalie Griesbeck, Γαλλίδα ευρωβουλευτής.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μόνο τρία κράτη των 28 μπορεί να μπλοκάρει μια απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της η Marine Le Pen ισχυρίστηκε ότι το κόμμα της επρόκειτο να «είναι η μειοψηφία αρνησικυρίας που θα σταματήσει την περαιτέρω λιτότητα και να αποτρέψει μεγαλύτερες υλικές απώλειες για τη Γαλλία» (4 Μαΐου έκδοση της Journal du Dimanche). Ωστόσο, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο.

Δύσκολος ο συνασπισμός

Προκειμένου να επιδράσουν αποτελεσματικά την ψηφοφορία στην ολομέλεια, οι ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές θα πρέπει να καταφύγουν σε διάλογο και διαπραγματεύσεις με τις διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Αυτή η κουλτούρα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των διαφόρων πολιτικών ομάδων είναι κεντρικής σημασίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς καμία ομάδα δεν έχει την πλειοψηφία.

 «Αυτό σημαίνει ότι το 70% των αποφάσεων θα λαμβάνονται μέσω συμφωνιών ανάμεσα στις τρεις κύριες ομάδες (κεντροδεξιά, σοσιαλιστές και φιλελεύθερους)», δήλωσε ο Yves Bertoncini, διευθυντής του think tank Notre Europe. Ωστόσο, τα κύρια κόμματα έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα προβούν σε διαπραγματεύσεις με τους ευρωσκεπτικιστές.

 «Εγώ δεν συνεργάζομαι με την ακροδεξιά», δήλωσε ο Jean-Claude Juncker, υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο France Info πριν τις Ευρωεκλογές.

Ο σχηματισμός κοινοβουλευτικής ομάδας

Η ακροδεξιά στην Ευρωβουλή είναι πολύ αδύναμη να επηρεάσει από μόνη της την ψηφοφορία και πολύ απομονωμένη να σχηματίσει συμμαχίες. Η Marine Le Pen από την πλευρά έχει αναλάβει την δύσκολη ευθύνη να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Τα διάφορα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα μέχρι την 1η Ιουλίου θα πρέπει να σχηματίσουν ομάδες, που απαιτούν τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον 7 Κράτη Μέλη. Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για κόμματα που έχουν τόσο αποκλίνουσες ιδεολογίες.

Οι ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου σήμερα είναι μη εγγεγραμμένοι, αλλά ελπίζουν να ενώσουν τις ιστορικές συμμαχίες τους στο Κοινοβούλιο - το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) και το Vlaams Belang στο Βέλγιο - καθώς και άλλα ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκά κόμματα (το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία, την ιταλική Λίγκα του Βορρά, τους Σουηδούς Δημοκράτες, κλπ).

Ωστόσο ακόμη τίποτα δεν είναι οριστικό. «Οι ευρωφοβικοί ευρωβουλευτές αυτοπαρουσιάζονται σαν μια φατρία, αλλά δεν είναι», είπε ο Bertoncini. «Υπάρχουν τρεις χώρες όπου οι δεξιοί ευρωφοβικοί βγήκαν πρώτοι στις Ευρωεκλογές: το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το Κόμμα Ανεξαρτησίας στο ΗΒ και το δανικό Λαϊκό Κόμμα», πρόσθεσε.

 «Αυτή τη στιγμή, το Κόμμα Ανεξαρτησίας και το δανικό Λαϊκό Κόμμα δεν θέλουν συνδέσουν το όνομά τους με το Εθνικό Μέτωπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακροδεξιά κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα ή το Jobbik στην Ουγγαρία, από τα οποία το Εθνικό Μέτωπο έχει κρατήσει αποστάσεις και πιθανώς καταλήξουν ανεξάρτητα», συνέχισε.

Greek Finance Forum
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!