tromaktiko: Ο «φωτεινός» Κωνσταντίνος Καβάφης στη στοά του Αγίου Μηνά

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ο «φωτεινός» Κωνσταντίνος Καβάφης στη στοά του Αγίου Μηνά



Γράφει η Μαρία Τσινασλανίδου
Ο ποιητικός λόγος του Κωνσταντίνου Καβάφη εκπέμπει από μόνος του ένα μοναδικό «φως». Στροφές που ξετυλίγουν μία ιστορία, που όχι και τόσο σπάνια , φαντάζει γνώριμη, ίσως σχεδόν προσωπική.

Ένα μοναδικό ταξίδι στην ποιητική έμπνευση στου σπουδαίου Αλεξανδρινού ποιητή, έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν όσοι επισκεφτούν τη στοά του Αγίου Μηνά, ένα ιστορικό κτίριο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, όπως και πολλά άλλα οικήματα σε μία από τις ωραιότερες συνοικίες της πόλης μας.

Η στοά «ελκύει» κάθε περαστικό. Κάπως έτσι, πέρασα την επιβλητική καγκελόπορτα και βρέθηκα ανάμεσα σε φωτεινές κολώνες. Ήταν κάπως άναρχα συντεταγμένες στο χώρο ενώ κάθε μία από αυτές φιλοξενούσε κάτω από περίτεχνα τοποθετημένες στρώσεις χαρτιού, λόγια του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το «φως» των λέξεων του Καβάφη οπτικοποιείται, ενώ το πέρασμα από την μία κολώνα στην άλλη συνοδεύουν ηχητικά ντοκουμέντα, ατμοσφαιρικές μελωδίες και απαγγελίες κάποιων ποιημάτων. Στο βάθος της στοάς, βρίσκεται ένα επιβλητικό ξύλινο γραφείο, δημιουργώντας την εντύπωση της νοερής παρουσίας του Καβάφη στο χώρο, ενώ ταυτόχρονα ο επισκέπτης μπορεί να «σφραγίσει» πάνω σε χαρτί μερικά από τα πιο φημισμένα και πολυδιαβασμένα ποιήματα του. Ανάμεσα τους τα: «Όσο μπορείς», «Ένας γέρος» και φυσικά η πολυταξιδεμένη «Ιθάκη».

Στις 29 Απριλίου, ημερομηνία των γενεθλίων του, συμπληρώθηκαν ογδόντα ένα χρόνια από το θάνατο του ποιητή. Κέντρο της ποιητικής του δράσης ήταν η Αλεξάνδρεια, μία απομονωμένη περιοχή του ελληνισμού, όπου οι ιδιότυπες εμπειρίες που βίωσε εκεί καθόρισαν την ποιητική του διαδρομή. Τα ποιήματα του Καβάφη ξεχωρίζουν για τον πεζολογικό του χαρακτήρα, τη φιλοσοφική και υπαινικτική τους διάθεση, τα αντιθετικά συναισθήματα της παρακμής και της αισιοδοξίας…

«Όσο μπορείς»

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις

μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,

μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντας την,

γυρίζοντας συχνά κ΄ εκθέτοντας την

στων σχέσεων και των συναναστροφών

την καθημερινήν ανοησία,

ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της εγκατάστασης ανήκουν στους διακεκριμένους αρχιτέκτονες «Νοt a Number Architects». Με αυτή την εγκατάσταση, το περιοδικό parallaxi και η εθελοντική ομάδα «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση – Αρχείο Καβάφη, αποσκοπούν στη βαθύτερη γνωριμία του κοινού με την Καβαφική ποίηση μέσα από μία πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία. Η εγκατάσταση θα βρίσκεται στην ιστορική στοά της οδού Αγίου Μηνά μέχρι τις 31 Μαϊου. Στις 7 Μαϊου, το κοινό θα μπορέσει να ξεναγηθεί από τους αρχιτέκτονες στο χώρο και θα ακολουθήσουν συναυλία και προβολή από το Μουσείο Φωτογραφία Θεσσαλονίκης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!