αμερικανοί επιστήμονες.
Ειδικότερα, επιστήμονες με επικεφαλής τον αστρονόμο Ιβάν Ραμίρεζ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, χρησιμοποιώντας δεδομένα παρατηρήσεων του τηλεσκοπίου «Χάρλαν Σμιθ» του αμερικανικού Αστεροσκοπείου ΜακΝτόναλντ εντόπισαν σε απόσταση 110 εκατομμυρίων ετών φωτός, στον αστερισμό του Ηρακλή, το άστρο HD 162826.
Το εν λόγω άστρο, με μάζα 15% μεγαλύτερη από τον Ήλιο, μπορεί να παρατηρηθεί και με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, αρκετά κοντά στο λαμπρό άστρο Βέγας.
«Θέλουμε να μάθουμε πού γεννηθήκαμε. Αν καταφέρουμε να εντοπίσουμε σε ποιο μέρος του γαλαξία μας δημιουργήθηκε ο Ήλιος, θα καταλάβουμε καλύτερα το πρώιμο ηλιακό μας σύστημα και γιατί εμείς σήμερα βρισκόμαστε εδώ», δήλωσε ο Ιβάν Ραμίρεζ.
Μάλιστα, δήλωσε ότι υπάρχει “μικρή, αλλά όχι μηδαμινή” πιθανότητα γύρω από το HD 162826 και άλλα συγγενή με τον Ήλιο άστρα να περιστρέφονται εξωπλανήτες ικανοί να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή.
Για τον εντοπισμό άρθρων συγγενικών με τον Ήλιο οι επιστήμονες εστιάζουν στη χημική σύνθεση και τις τροχιές τους. Πρόκειται για μια χρονοβόρο εργασία καθώς για την ανακάλυψη του HD 162826 απαιτήθηκαν 15 χρόνια ερευνών.
Η γέννηση του Ήλιου χρονολογείται πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια σε ένα αστρικό σμήνος που περιείχε χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες άστρα, τα οποία έκτοτε έχουν διασκορπιστεί σε διαφορετικές πλευρές του γαλαξία μας. Ελάχιστα, όπως το HD 162826, έχουν μείνει σχετικά κοντά στον Ήλιο, αλλά τα περισσότερα, κινούμενα σε διαφορετικές τροχιές γύρω από το γαλαξιακό κέντρο, έχουν βρεθεί πια πολύ μακριά.
Αντίστοιχα άστρα αναζητά η νέα αποστολή «Γαία» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που αποστολή έχει τη μέτρηση των αποστάσεων και των κινήσεων άστρων που φτάνουν σε αριθμό το ένα δισεκατομμύριο.
econews