tromaktiko: O απολογισμός του Economist για τις εκλογές στην Ελλάδα

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

O απολογισμός του Economist για τις εκλογές στην Ελλάδα



Αφιέρωμα στο αποτέλεσμα της κάλπης στην Ελλάδα κάνει ο βρετανικός Economist ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα».

Το άρθρο με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι ριζοσπάστες» αναφέρει ότι παρά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής, «η Ελλάδα δε φαίνεται να είναι περισσότερο ασταθής από όσο ήταν πριν τις εκλογές».

Το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν ήταν αρκετό για τον Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο, να εισακούσει το αίτημα του κ. Τσίπρα για πρόωρες γενικές εκλογές», αναφέρει το περιοδικό.

«Μαζί, Νέα Δημοκρατία και Ελιά κατέληξαν τέσσερις μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνεται στο άρθρο, ενώ προστίθεται πως το κυβερνών κόμμα κέρδισε σε 11 από τις 13 περιφέρειες.

Έμφαση δίνεται στην αναμενόμενη επιστροφή βουλευτών που είχαν αποσκιρτήσει από το ΠΑΣΟΚ. Δεδομένου ότι βουλευτές της Χρυσής Αυγής βρίσκονται στη φυλακή, συνεχίζει ο Economist θα πρέπει να είναι ευκολότερο για τον κ. Σαμαρά να προωθήσει μία ακόμα σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν εχέγγυο για την συνέχιση των συνομιλιών για τη μείωση του εθνικού χρέους.

«Κάποιοι παρατηρητές απορούν που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ανατρέψει τον αδύνατο συνασπισμό του κ. Σαμαρά», με τα οικονομικά δεδομένα που έχει αντιμετωπίσει η χώρα αναφέρεται στο άρθρο του Economist.

Oι Έλληνες όπως αναφέρεται, είναι μεταξύ των πιο ενθουσιωδών υποστηρικτών του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, καθώς «το κόμμα υπόσχεται να αποκαταστήσει τον ελάχιστον μηνιαίο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα των 750 ευρώ, να μοιράσει ρευστό για να αναζωογονήσει τη γεωργία, να επανεθνικοποιήσει τις επιχειρήσεις που έχουν ιδιωτικοποιηθεί και να μπαλώσει το δίκτυ κοινωνικής προστασίας».

Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά ψηφοφόροι πάντως είναι επιφυλακτικοί. Όπως αναφέρεται, «κάποια μέλη της ριζοσπαστικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ακόμη πως θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ, ενώ ο Μανώλης Γλέζος έχει υποδείξει πως το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας του κόμματος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!