κάνουν χρήση της. Αυτό που προβληματίζει τις μέλλουσες μανούλες είναι μήπως η χρήση επισκληριδίου τις κάνει να φανούν «αδύναμες» εν όψει του τοκετού και- κυρίως- μήπως η αναισθησία αυτή βλάψει με κάποιον τρόπο εκείνες ή το μωρό τους. Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος κ. Ευάγγελος Γκικόντες απαντά σε όσα θέλετε να ξέρετε.
Η επισκληρίδιος ένεση λειτουργεί ως εξής: Τα νεύρα που μεταφέρουν τα σήματα πόνου ταξιδεύουν μέσω του «επισκληρίδιου χώρου» μέχρι τον εγκέφαλο. Φανταστείτε ότι το κάθε νεύρο είναι σαν να ταξιδεύει μέσω ενός μανικιού με δύο στρώσεις. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο αυτές στρώσεις είναι ο επισκληρίδιος χώρος. Έτσι, η αναισθησία εγχέεται στην περιοχή αυτή για να «μπλοκάρει» αυτά τα σήματα πόνου.
Πονάει η επισκληρίδιος;
Για να μπει η αναισθησία στον οργανισμό της γυναίκας, πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί στο σωστό σημείο της μέσης της μία μεγάλη βελόνα. Πριν από αυτό, βέβαια, έχει γίνει στην περιοχή τοπική αναισθησία. Μέσω αυτής της βελόνας εγχέεται το αναισθητικό λίγο-λίγο στην γυναίκα. Δείτε πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία στο παρακάτω video:
Αναφορικά με τον πόνο, αυτός εξαρτάται πάντα από την γυναίκα, ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι είναι λιγότερο επίπονη από μία σύσπαση τοκετού και σε κάθε περίπτωση ο πόνος είναι υποφερτός. Στην συνέχεια, μπορεί η γυναίκα να νιώσει ένα μικρό «κάψιμο», καθώς το αναισθητικό θα μεταφέρεται στην σπονδυλική της στήλη, τουλάχιστον για 5 δευτερόλεπτα. Στα επόμενα 5 ή 10 λεπτά η αναισθησία έχει «πιάσει» και συνήθως μέσα σε 15 λεπτά ξεκινά και η διαδικασία του τοκετού, είτε πρόκειται για φυσιολογικό είτε για καισαρική.
Έχει επιπτώσεις η επισκληρίδιος στην γυναίκα και το μωρό;
«Όπως γίνεται τώρα, όχι», λέει ο κ. Γκικόντες και εξηγεί ότι μέχρι πριν από 7-8 χρόνια το αναισθητικό έμπαινε πιο βαθιά στην σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να έχει αρκετές σοβαρές παρενέργειες στην γυναίκα. Σήμερα, όμως, η διαδικασία είναι πολύ πιο ασφαλής. Φυσικά, δεν παύει να αποτελεί μία παρεμβατική μέθοδο που μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στην γυναίκα, όπως έντονο πονοκέφαλο, ζαλάδα, πτώση της πίεσης, δυσκολία να σηκωθεί, ναυτία, αδυναμία, οι οποίες συνήθως αντιμετωπίζονται με τον ορό που αυτή έχει. Για το μωρό πάντως δεν υπάρχει καμία επίπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, λέει ο κ. Γκικόντες, αν η γυναίκα πρόκειται να γεννήσει κολπικά, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει ανώδυνο τοκετό, χωρίς φάρμακα. Επειδή, όμως, η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη, σπάνια γίνεται πλέον στις μέρες μας.
Αν, πάλι, πρόκειται να γεννήσει με καισαρική, υπάρχει και η εναλλακτική της γενικής νάρκωσης που είναι στο χέρι της γυναίκας να επιλέξει. Η κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της, οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει η έγκυος είναι να συζητήσει με τον γιατρό της τον δρόμο που θα ακολουθήσει για να γεννήσει το μωρό της.
Τι θα συμβεί αν κατά την διάρκεια της ένεσης η γυναίκα κουνηθεί ή έχει κάποια σύσπαση;
«Δεν θα συμβεί τίποτα, εκτός κι αν η γυναίκα σπρώξει με πολύ δύναμη προς τα πίσω», απαντά ο γιατρός. «Αλλά δεν έχει υπάρξει ποτέ γυναίκα που να το έχει κάνει αυτό!»
Υπάρχει κίνδυνος η ένεση να μην γίνει σωστά και να «χτυπήσει» σε κάποιο νεύρο της σπονδυλικής στήλης;
«Όχι, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Παλαιότερα με την ραχιαία επισκληρίδιο μπορεί και να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Σήμερα ποτέ», λέει ο κ. Γκικόντες.
Πόσο σύντομα μπορεί η γυναίκα να περπατήσει μετά την επισκληρίδιο;
Τα πόδια της γυναίκας αρχίζουν να μουδιάζουν μερικά λεπτά μετά την επισκληρίδιο, οπότε καλό είναι να μην σηκωθεί να περπατήσει. «Μετά τον τοκετό, και αφού νιώσει τα πόδια της, μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει, εφόσον το θέλει», απαντά ο γιατρός.
Υπάρχει περίπτωση να έχει μια γυναίκα αλλεργία στην επισκληρίδιο;
«Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ αλλεργία σε επίτοκο που έκανε επισκληρίδιο», λέει ο κ. Γκικόντες.