Την ώρα που η αστυνομία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της από ξηράς και αέρος για τον εντοπισμό των πιο όψιμων χασισοφυτειών στα πιο ορεινά και δύσβατα σημεία του νησιού οι επίδοξοι χασισοκαλλιεργητές φαίνεται να κάνουν ένα βήμα πίσω στις «επενδύσεις» τους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρείται άσχετο από τους δύο παραπάνω παράγοντες που προαναφέραμε, την οικονομική κρίση και το φόβο της σύλληψης, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν εντοπίζονται πλέον οι φυτείες των χιλιάδων δενδρυλλίων που πριν από μερικά χρόνια ήταν αρκετές και στο Μυλοπόταμο και στα ορεινά των Χανίων.
Η καλλιέργεια του χασίς μπορεί να είναι παράνομη ωστόσο αποφέρει πολλά κέρδη. Φυσικά αν καταφέρεις να το διαθέσεις στην αγορά, κάτι που μέσα στην οικονομική κρίση και με τη δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι αγοραστές να είναι δυσκολότερο από ότι παλαιότερα. Ωστόσο δεν πρόκειται για μια φθηνή καλλιέργεια αφού τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου από την εξέλιξη της τεχνολογίας στα εργατικά χέρια, θα πρέπει να δαπανηθούν πολλαπλάσια για την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων άρδευσης και λίπανσης.
Η παρακολούθηση, η φύλαξη και σε κάποιες περιπτώσεις η «παγίδευση» των φυτειών ακόμα … και με όπλα κοστίζει. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές αυτό σε συνδυασμό με τη σταθερή και αδιάλειπτη πλέον παρουσία της αστυνομίας, σε βουνά και λαγκάδια του νησιού, οδήγησε τους χασισοκαλλιεργητές να περιορίσουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν. Έτσι πλέον οι φυτείες που εντοπίζονται, το ίδιο σύγχρονες και οργανωμένες όσο και παλιά, δεν είναι πια των χιλιάδων δενδρυλλίων αλλά τον 200, 300 ως και 500 δέντρων.