tromaktiko: Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τη διόρθωση μυωπίας με laser...

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τη διόρθωση μυωπίας με laser...



Μύθος: Γίνεται ένεση για να γίνει αναισθησία στο μάτι...
Αλήθεια: Αν και ο κόσμος πιστεύει ότι ο ιατρός χρησιμοποιεί μια ένεση για να αναισθητοποιήσει το μάτι, η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούνται μόνο οφθαλμικές σταγόνες, δηλαδή ένα κολλύριο γι’ αυτό το σκοπό.

Μύθος: Πόνος κατά την επέμβαση
Αλήθεια: Επειδή το μάτι είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο όργανο, ο κόσμος πιστεύει ότι μια επέμβαση σε αυτό δεν μπορεί παρά να είναι οδυνηρή. Όμως αυτό δεν ισχύει καθώς η επέμβαση διόρθωσης με Lasik είναι σχεδόν ανώδυνη και διαρκεί μόνο 15-20 λεπτά και για τα δυο μάτια.

Μύθος: Η επέμβαση γίνεται μόνο μία φορά στη ζωή μας
Αλήθεια: Γενικά, αυτό είναι σωστό. Στο 95% των ασθενών που θα υποβληθούν σε οφθαλμική διόρθωση με laser, μια επέμβαση είναι αρκετή. Στο 5% των ασθενών μπορεί να χρειαστεί και μια πρόσθετη, επαναληπτική επέμβαση, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση.

Μύθος: Χρειάζεται προσοχή για μεγάλη περίοδο μετά την επέμβαση
Αλήθεια: Αναγκαία είναι η προσοχή για μόλις ένα μήνα μετά την επέμβαση, μέχρι να  υπάρξει πλήρης αποθεραπεία-επούλωση στον οφθαλμό. Μετά από αυτό το διάστημα το άτομο μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητες, ακόμη και σε γυμναστική, κολύμβηση, κλπ.

Μύθος: Το μάτι μπορεί να καεί κατά την επέμβαση με laser
Αλήθεια: Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από τη διόρθωση της μυωπίας με λέιζερ. Όμως η αλήθεια είναι ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς η οφθαλμική διόρθωση με λέιζερ είναι μια ψυχρή διαδικασία, απόλυτα ασφαλής, που δεν μπορεί να προκαλέσει τέτοια βλάβη.

Μύθος: Υπάρχει ένα όριο ηλικίας πέρα από το οποίο δεν μπορείς να κάνεις διόρθωση με λέιζερ.
Αλήθεια: Δεν υπάρχει τέτοιος ηλικιακός περιορισμός. Φυσικά, με την πάροδο της ηλικίας αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί καταρράκτης σε κάποιον ασθενή. Μια τέτοια κατάσταση θα καταστήσει τη διόρθωση της μυωπίας μια επέμβαση χωρίς αποτέλεσμα, άρα και χωρίς λόγο να γίνει, καθώς δεν θα διορθώση την ποιότητα όρασης του ασθενούς.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!