Όσοι άκουσαν χθες βράδυ τις ομιλίες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, είδαν τις διαφορές. Διαφορές "σιγουριάς" του λόγου τους που μας κάνουν εύκολα να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Ο Αλέξης ή Alex ή "σκληροπυρηνικός" Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "ανύπαρκτη" Κυβέρνηση, με "ανύπαρκτα" εφόδια, κριτίκαρε σκληρά τον Πρωθυπουργό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού. Έκλεισε την ομιλία του ζητώντας εδώ και τώρα εκλογές.
Τι έκανε λοιπόν ο Αλέξης;
Έναν ωραίο πρόλογο, για να καταλήξει στο "δια ταύτα". Στις εκλογές. Και γιατί το τόνισε και μάλιστα σε έντονο ύφος; Γιατί απλά, το έχει... "σιγουράκι".
'Σιγουράκι" όμως με έναν "αγχωμένο" Αρχηγό κόμματος που στέγνωσε τουλάχιστον δυο φορές το στόμα του, λόγω αυξημένης έκκρισης αδρεναλίνης κατά την ομιλία του, προσδίδουν αν μη τι άλλο άγχος και νευρικότητα. Και αυτό φάνηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του Άλεξ.
Ο "στιβαρός" Αντώνης και οι "τάπες" στον μικρό Αλέξη...
Φανερά θυμωμένος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, προφανώς από την ομιλία Τσίπρα νωρίτερα για να... τον "ταπώσει". Και τον "τάπωσε" με αποδείξεις.
Όσο μιλούσε ο Τσίπρας στο βήμα, πολλές φορές ο Σαμαράς χαμογέλασε ειρωνικά, ίσως και νευρικά, ενώ πολλές φορές σίγουρα σκέφτηκε "Τι μαλ.......ες λέει το κ.....οπαιδο". Όσοι τον γνωρίζουν τον Αντουάν, σίγουρα ξέρουν.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε καμιά περίπτωση δεν έκανε "κοιλιά", δεν έχασε τα λόγια του, δεν "τρεύλισε". Ο Σαμαράς, ίσως για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός, έδειξε σιγουριά και πολιτική στιβαρότητα και σοβαρότητα.
Πως "τάπωσε" ο Σαμαράς τον Τσίπρα;
Μιλώντας για την διετία που πέρασε, με ανοιχτά χαρτιά, θυμίζοντας σε όσους ξεχνούν γρήγορα, ότι τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 2012, αλλά και το 2013. Σε πλεονεκτική θέση πλέον ο Σαμαράς, μπορούσε να μιλήσει χωρίς κόμπιασμα για την επιτυχία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θύμισε πως η Ελλάδα βγήκε από τον δύσκολο δρόμο της χρεοκοπίας, σαφώς με "μάτωμα" των Ελλήνων πολιτών -που ήταν αναγκαίο κακό- και βαδίζει στον δρόμο της ανάπτυξης και της εξόδου από το ΔΝΤ.
Θύμισε επίσης, πως αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα κατά τους επόμενους μήνες, καμία ξένη επένδυση, κανένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα εμπιστευτεί επενδύσεις και δανεισμό στην Ελλάδα.
Η ατάκα Σαμαρά που θα αφήσει εποχή...
"Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στην Ελλάδα" είπε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο Σαμαράς, ξεσπώντας παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν σίγουρα η ατάκα της χρονιάς που έκανε τον Αλέξη να νιώσει "άβολα" γέρνοντας στην καρέκλα του στα έδρανα της Βουλής αμήχανα.
Το συμπέρασμα...
Στην Ελλάδα της φτώχειας και της ανέχειας για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, οι Έλληνες χρειάζονται πολιτική σταθερότητα και όχι σπασμωδικές και θυμωμένες κινήσεις. Το "συμμάζεμα" άρχισε να πιάνει τόπο και οι υποσχέσεις δείχνουν να τηρούνται.
Φέτος για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια, είδαμε το πετρέλαιο θέρμανσης να πέφτει κάτω από το 1 ευρώ. Τον τελευταίο καιρό η βενζίνη έχει φτάσει στο 1.40 ευρώ, από τα 2 ευρώ που είχε σκαρφαλώσει λίγους μήνες πριν. Για κάποιον που δεν έχει θέρμανση με καλοριφέρ στο σπίτι ή αυτοκίνητο για να μετακινείται, αυτά δείχνουν "λίγα". Για όσους όμως είναι αναγκασμένοι να έχουν θέρμανση και να κινούνται με τα αυτοκίνητά τους, αυτά είναι αρκετά ευρώ στον μηνιαίο τους προυπολογισμό.
Τις τελευταίες ημέρες "άνοιξε" το ΕΣΠΑ με 1,5 δις ευρώ προς διάθεση σε νέους και ανέργους για τους επόμενους μήνες. 1,5 δις που θα πέσει στην ελληνική αγορά που υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι δα και λίγα.
Όπως λίγα δεν είναι και τα "κρυφά" χαρτιά παροχών κατά τους επόμενους μήνες από την σημερινή Κυβέρνηση.
Το "συμμάζεμα" έγινε, άλλους μας πόνεσε λίγο, άλλους πολύ περισσότερο, αλλά ήταν αναγκαίο κακό. Η Ελλάδα έπρεπε να γίνει ένα "καλό" μαγαζί". Και είμαι βέβαιος πως είμαστε σε καλό δρόμο για να το καταφέρουμε. Αρκεί να υπάρξει Πολιτική σταθερότητα για να μας εμπιστευτούν οι Ευρωπαίοι και οι επενδυτές Παγκοσμίως.
Η σταθερότητα θα έρθει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015. Και το πράσινο φως το έδωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές για την εκλογή του, όσο και να σφυρίζουν Αντιμνημονιακά οι υπόλοιποι...