tromaktiko: Πάτρα: Πως θησαύριζε το κύκλωμα που έδινε στους μετανάστες πλαστά χαρτιά για να φύγουν για Ιταλία

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Πάτρα: Πως θησαύριζε το κύκλωμα που έδινε στους μετανάστες πλαστά χαρτιά για να φύγουν για Ιταλία



Στις 600.000 ευρώ εκτιμάται ότι έφθασε το 2014 ο τζίρος των κυκλωμάτων που πωλούν σε μετανάστες πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να... περάσουν από το λιμάνι της Πάτρας.

Ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στο λιμάνι, πριν εισέλθουν σε κάποιο πλοίο με προορισμό λιμάνι της Ιταλίας, αλλά και τα ποσά που καταβάλλουν στα κυκλώματα των πλαστογράφων, αποκαλύπτει η εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, κάθε αλλοδαπός που ήθελε να προμηθευθεί ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο από τα μέλη της σπείρας των πλαστογράφων που εξαρθρώθηκε, θα έπρεπε να καταβάλλει τουλάχιστον 1.000 ευρώ. 
 
Με δεδομένο ότι μόνο το 2014 συνελήφθησαν στο λιμάνι της Πάτρας περίπου 600 μετανάστες, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, τα κυκλώματα των πλαστογράφων εκτιμάται πως εισέπραξαν τουλάχιστον 600.000 ευρώ.

Παράλληλα η έρευνα της Αστυνομίας αποκάλυψε τον τρόπο δράσης των πλαστογράφων μετά τις συλλήψεις δύο ατόμων στην περιοχή της Ομόνοιας, στην Αθήνα. 
 
Ειδικότερα, οι δράστες προέβαιναν σε κλοπές ταξιδιωτικών και άλλων δημοσίων εγγράφων, από σπίτια ή αυτοκίνητα που είχαν διαρρήξει, καθώς και από επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς και από πολίτες που προσέγγιζαν σε πολυσύχναστους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα.

Στη συνέχεια, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού πλαστογραφούσαν τα ταξιδιωτικά και άλλα δημόσια έγγραφα, τα οποία διέθεταν σε αλλοδαπούς, έναντι χρηματικής αμοιβής που έφθανε έως 1.000 ευρώ, προκειμένου να διευκολύνουν την έξοδό τους από σημεία διαβατηριακού ελέγχου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαμερίσματα, στην περιοχή της Ομόνοιας, ατην Αθήνα, που χρησιμοποιούντο ως χώροι απόκρυψης των κλοπιμαίων και ως εργαστήριο πλαστογράφησης εγγράφων, βρέθηκαν 365 διαβατήρια διαφόρων χωρών, 78 δελτία ταυτοτήτων διαφόρων χωρών και 16 άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών. Οπως και πλήθος φωτογραφιών τύπου ταυτότητας, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, επαγγελματικός φωτογραφικός εξοπλισμός και εξοπλισμός για την πλαστογράφηση εγγράφων.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα είχαν συλληφθεί από λιμενικούς, στ λιμάνι της Πάτρας, την ώρα που επιχειρούσαν να εισέλθουν σε πλοία, δεκάδες άτομα. Μόνο τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκαν τουλάχιστον 6-7 περιπτώσεις. Μια απο τις πλέον χαρακτηριστικες ήταν αυτή εγκύου με ανήλικο παιδί που συνελήφθη και , λόγω της κατάστασής της αφε΄θηκε ελέυθερη απο το Εισαγγελέα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!