tromaktiko: Κύπρος: Νέο πρόεδρο εκλέγει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Κύπρος: Νέο πρόεδρο εκλέγει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών



Εκλογές για την ανάδειξη προέδρου διεξάγει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών Κύπρου ΕΔΕΚ, το οποίο ίδρυσε το 1969 ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος είναι σήμερα... επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος.

Ο νέος πρόεδρος θα διαδεχθεί μέσα σε δύσκολες συνθήκες για το Κίνημα και την Κύπρο τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο από το 2001 και πρόεδρο της Βουλής από το 2011. Ο κ. Ομήρου παραιτήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, καταγγέλλοντας «υπόγεια υπόσκαψή του».

Το αξίωμα του προέδρου, διεκδικούν ο αναπληρωτής πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Α' αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρνάβα. Δικαίωμα ψήφου έχουν 9.464 εγγεγραμμένα μέλη. Θα ψηφίζουν με την επίδειξη ταυτότητας, εκλογικού βιβλιαρίου, άδειας οδηγού ή διαβατηρίου και αφού καταβάλουν παράβολο 10 ευρώ ή πέντε ευρώ, εάν είναι συνταξιούχοι φοιτητές ή άνεργοι. Εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Κύπρο, καθώς και στο Λονδίνο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος και η τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου της ΕΔΕΚ θα γίνει από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας γύρω στις 20:30.

Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για εύθραυστους συσχετισμούς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τον αριθμό των μελών που θα προσέλθουν στις κάλπες. Όπως επισημαίνουν καλοί γνώστες της κατάστασης του Κινήματος ένα υψηλό ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη θα προσφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον αναπληρωτή πρόεδρο, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Αντιστρόφως, όσο χαμηλότερα βρεθεί ο πήχης της προσέλευσης, τόσο υψηλότερα θα βρεθούν οι πιθανότητες επικράτησης του Γιώργου Βαρνάβα, καθώς η υποψηφιότητά του έχει σταθερούς, συμπαγείς πυρήνες υποστήριξης.

Οι δύο υποψήφιοι στα τελικά μηνύματα τους, κάλεσαν τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Κινήματος να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε όλους τους ΕΔΕΚίτες και τις ΕΔΕΚίτισσες, «μέσα σε πνεύμα ενότητας χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς, να συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής». Απηύθυνε, παράλληλα, μήνυμα και προς ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία να συμπαραταχθεί για μια νέα Κύπρο. «Παλεύουμε για μια δυνατή ΕΔΕΚ, για την Κύπρο» τόνισε ο κ. Σιζόπουλος.

Επίσης, δεσμεύτηκε να είναι πρόεδρος δύο θητειών.

Την ίδια δέσμευση έδωσε και ο Γιώργος Βαρνάβα. Ακόμη, δήλωσε ότι σε περίπτωση εκλογής του «θα κληθεί όλη η ηγεσία του Κινήματος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, στελέχη, μέλη και πρώην αξιωματούχοι του Κινήματος για συστράτευση, επανένωση του Κινήματος και διαμόρφωση συλλογικής στρατηγικής», ενώ πρόσθεσε πως στις πρώτιστες προτεραιότητές του είναι η «άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν την εσωστρέφεια στο Κίνημα, μέσω διαλόγου, με τη συλλογική συνεργασία όλων των αξιωματούχων, μελών και στελεχών του Κινήματος».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων «αναδεικνύει την έλλειψη σοβαρής πολιτικής ανάλυσης για τη σημερινή κατάσταση της ΕΔΕΚ η οποία χρονολογείται, και αφορά ευρύτερα ζητήματα ιδεολογικών και πολιτικών προσανατολισμών».

Αφορά ακόμη, προστίθεται, «την αποτυχία ενός Κινήματος να αφουγκρασθεί τις απαιτήσεις της εποχής του και να επιχειρήσει αλλαγή του βηματισμού του σε όλα τα επίπεδα δράσης του».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!