tromaktiko: Κακοσμία στόματος: Πώς να την αντιμετωπίσεις

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Κακοσμία στόματος: Πώς να την αντιμετωπίσεις



Το στόμα του υγιούς ατόμου έχει ένα χαρακτηριστικό, λεπτό και ευχάριστο άρωμα...
Δεν υπάρχει, όμως, άνθρωπος, που σε κάποια στιγμή της ημέρας δεν έχει δυσοσμία στο στόμα του, ειδικά αν είναι νηστικός ή αφυδατωμένος.

Όταν αναφερόμαστε σε κακοσμία στόματος, μιλάμε για την έντονη, συνεχή και χρόνια κακοσμία από παθολογικά αίτια. Δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τη σοβαρότητα της κακοσμίας του στόματος, αφού έχει υπάρξει λόγος διάλυσης ακόμα και γάμων! Στο 80%-90% των περιπτώσεων, η κακοσμία προκαλείται από προβλήματα εντός του στόματος και κυρίως των δοντιών: την ανεξέλεγκτη οδοντική πλάκα, την περιοδοντική νόσο, την ξηροστομία, τις κακές προσθετικές εργασίες και την ανάπτυξη μικροβίων στο πίσω μέρος της γλώσσας. Τα μικρόβια σε όλες αυτές τις καταστάσεις παράγουν κάποιες ουσίες που μυρίζουν πολύ δυσάρεστα. Όμως, τα αίτια της κακοσμίας μπορεί να μην είναι oδοντιατρικά, αλλά να έχουν τη… ρίζα τους στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, στους παραρρίνιους κόλπους, στους πνεύμονες, στο γαστρεντερικό ή σε άλλα νοσήματα και ως εκ τούτου να απαιτούν τη συνεργασία διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων.

Ο ΜΥΘΟΣ
«Εμένα το στόμα μου δεν μυρίζει. Θα το καταλάβαινα/ θα μου το είχαν πει» ή «Έχω πρόβλημα με το στομάχι μου και μυρίζει το στόμα μου».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Ανεξάρτητα από το μορφωτικό, οικονομικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, 1 στα 5 άτομα στις αναπτυγμένες χώρες έχει κακοσμία αναπνοής που σχεδόν ποτέ ο ίδιος δεν αντιλαμβάνονται. Ούτε οι φίλοι και γνωστοί τολμούν να πουν σε κάποιον ότι μυρίζει το στόμα του, διότι κινδυνεύουν να γίνουν αντιπαθείς και αν ποτέ το μάθει ο ασθενής θα είναι από κάποιο πολύ κοντινό πρόσωπο. Οι ασφαλέστεροι «πληροφοριοδότες» είναι οι γονείς, ο/ η σύζυγος ή οι στενοί σύντροφοι και συνεργάτες. Βέβαια, ακόμη και αυτοί δυσκολεύονται να θίξουν το ζήτημα από λεπτότητα. Πρέπει να επιμείνετε για να σας πουν την αλήθεια! Η κακοσμία μπορεί να προκαλέσει ενδοοικογενειακά, κοινωνικά ή επαγγελματικά προβλήματα. Δυστυχώς, σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει πως μυρίζει το στόμα του, γιατί δεν του το λένε από ευγένεια.

Τι να κάνετε
Βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας, χρησιμοποιείτε νήμα, αφαιρείτε τα νεκρά κύτταρα από τη γλώσσα σας και πίνετε αρκετό νερό όλη τη μέρα. Επισκεφτείτε, όμως, και τον οδοντίατρο. Αν δεν βρει λύση, τότε πρέπει να σας δει ένας ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος. Κάποιες φορές η αιτία της κακοσμίας είναι μέσα στη μύτη, στα ιγμόρεια, στις αμυγδαλές ή στο πίσω μέρος της γλώσσας, η οποία παγιδεύει νεκρωμένα κύτταρα και κατάλοιπα τροφίμων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστεί και με άλλες ειδικότητες, όπως με Γαστρεντερολόγο, Παθολόγο, Πνευμονολόγο ή και Νεφρολόγο για την οριστική λύση του προβλήματος.

Τι να μην κάνετε
Μην τρώτε φαγητά που προκαλούν κακοσμία (π.χ. σκόρδο, πικάντικα-καυτερά, κτλ). Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα. Μην υποτιμάτε την επίπτωση που έχει η κακοσμία του στόματος στη ζωή σας. Αποτελεί πηγή άγχους που επηρεάζει την ποιότητα της δικής σας ζωής, αλλά και όσων είναι… υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί σας. Επίσης, μην προσπαθήσετε να «καλύψετε» την κακοσμία με sprays ή μασώντας τσίχλα, διότι δημιουργείται ένα ανάμεικτο δύσοσμο άρωμα που θυμίζει τα αρωματικά της τσίχλας, αλλά μαζί με τη δυσάρεστη οσμή του στόματος.

Τι κάνει ο ωτορινολαρυγγολόγος
Με λεπτομερή εξέταση ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα καταλήξει αν η αιτία της κακοσμίας είναι στοματική, ρινική ή άλλη. Έτσι, αντίστοιχα με τη διάγνωση που θα κάνει, εφαρμόζει θεραπείες που σε κάθε περίπτωση δίνουν λύση στο πρόβλημα της κακοσμίας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!