tromaktiko: «Βιομηχανία» παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα - Γιατρός ζήτησε από ζευγάρι 70.000 ευρώ

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

«Βιομηχανία» παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα - Γιατρός ζήτησε από ζευγάρι 70.000 ευρώ



Ο θεσμός της παρένθετης μητρότητας σταδιακά κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, καθώς παύει να είναι ταμπού... Όμως, υπάρχουν πολλές παγίδες.

Ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο ένα παιδί, αλλά δεν έχουν στο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον τους κατάλληλο πρόσωπο για να το κυοφορήσει, αναγκάζονται να βάλουν ακόμη και αγγελία. 


Ομως, στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί μία «βιομηχανία» και σε αυτό τον τομέα, με νεαρά κορίτσια να προσφέρονται μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν εισόδημα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ένα ζευγάρι στον «Ελεύθερο Τύπο». «Ενας γιατρός προσφέρθηκε να μας βρει και ως αντάλλαγμα ζήτησε 70.000 ευρώ. Δεν μπήκαμε καν στη διαδικασία να το συζητήσουμε. Πού να βρίσκαμε τόσα χρήματα;», είπε ο 31χρονος άνδρας, που πρόσθεσε ότι έχουν αποφασίσει να γίνει η διαδικασία με τους νόμιμους τρόπους.

Για να μπορεί κάποιος να αποκτήσει παιδί μέσω της παρένθετης μητρότητας απαιτείται δικαστική απόφαση, ενώ απαιτείται τόσο ιατρική γνωμάτευση, που βεβαιώνει την αδυναμία της γυναίκας να κυοφορήσει, όσο και να υποβληθεί η «δανεική» μητέρα σε εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι κατάλληλη. Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα, τονίζει η δικηγόρος Ευαγγελία Σφακιανούδη, μιλώντας στην εφημερίδα.

Η καταβολή εξόδων για την κάλυψη όλων των αναγκών κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, του τοκετού και της λοχείας αλλά και η αποζημίωση λόγω της αποχής από την εργασία της κυοφόρου- περίπου 10.000 ευρώ- δεν συνιστούν οικονομικά ανταλλάγματα.

Οι δύο πλευρές δηλώνουν εγγράφως ότι συναινούν. Βασική προϋπόθεση είναι το ωάριο να μην ανήκει στην κυοφόρο, αλλά να προέρχεται από τη γυναίκα που θέλει να αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητρότητα, ή από τρίτη γυναίκα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!