Ο Ηλιακός θερμοσίφωνας για να διατηρήσει την απόδοση του σε υψηλά επίπεδα και για να μπορέσει να έχει αντοχή στον χρόνο χρειάζεται...
κάποια περιοδική συντήρηση.
Η συντήρηση πρέπει να περιλαμβάνει την απομάκρυνση των αλάτων που έχουν κατακαθίσει στο θερμοδοχείο, τον έλεγχο τον υγρών άν ο ηλιακός είναι κλειστού κυκλώματος, η σωστή λειτουργία του θερμοστάτη αν λειτουργεί και με ρεύμα, η αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου άν το απαιτεί το υλικό κατασκευής. Υπάρχουν κι αλλοι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν δευτερευούσης σημασίας. Οι παραπάνω εργασίες καλό είναι να γίνονται απο εξειδικευμένο τεχνικό.
Ο ιδιοκτήτης μόνος του μπορεί να κάνει τις παρακάτω εργασίες.
• Το καλοκαίρι και σε περίπτωση διακοπών να σκεπάσει τους συλλέκτες για να μην δημιουργηθούν υψηλες θερμοκρασίες καθώς και πιέσεις και επηρεαστεί η αντοχή των υλικών.Εκτός αυτού, σε περίπτωση που είναι κλειστού κυκλώματος, υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει τα υγρά του με την αύξηση της πίεσης και να έχει χαμηλή απόδοση τον χειμώνα. Θα χρειαστεί δηλαδή συμπλήρωμα των υγρών του για να μπορέσει να λειτουργήσει στο μέγιστο της απόδοσης του.
• Πλύσιμο των καθρεφτών για καλύτερη απόδοση.
• Το χειμώνα και σε περίπτωση ανοικτού κυκλώματος να αδειάσουμε το νερό απο τους συλλέκτες ετσι ώστε να μήν παγώσουν και σπάσουν σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω απο το μηδέν.
Συνήθως οι κατασκευαστές των ηλιακών για να ισχύει η εγγύηση επιβάλλουν service ανα 2 έτη. Ότιδηποτε άλλο είναι υπερβολή. Επίσης το κατα πόσο χρειάζεται συντήρηση ένας ηλιακός εξαρτάται και απο την ποιότητα του νερού. Ωφείλω να σας πώ οτι όλοι οι ηλιακοί χρειάζονται συντήρηση και οτι όλοι οι ηλιακοί κάποτε θα τρυπήσουν.
Ενα κόστος εργασιών για συντήρηση ηλιακού είναι κοντά στα 20-30 Ευρώ χωρίς βέβαια τα ανταλλακτικά που μπορεί να χρειαστούν ( Αντίσταση , Ανόδιο, Φλάντζα, Εξαεριστικό , Ανεπίστροφο, Βάνα, Θερμοστάτης, Δοχείο Διαστολής, Προπυλενογλυκόλη, Μονώσεις κ.α.). Τα παραπάνω δέν σημαίνει οτι τα αλλάζουμε σε κάθε συντήρηση παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο.