Η αμερικανική υπηρεσία αλιείας και άγριας ζωής έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο για την προστασία του νησιού Καγκαλάσκα, το οποίο αποτελεί μέρος του Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Αλάσκα.
Οι τάρανδοι κολυμπούν μέχρι το έρημο νησί Καγκαλάσκα από το γειτονικό νησί Αντάκ, όπου είχαν εισαχθεί πριν από 57 χρόνια ώστε να παρέχουν ευκαιρίες κυνηγιού για το στρατιωτικό προσωπικό.
Αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν μόνο λίγοι τάρανδοι στο νησί, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν επιθυμούν τη δημιουργία μίας ανεξέλεγκτης αγέλης που θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά.
«Αν δεν κάνουμε τίποτα, μετά από μερικά χρόνια, μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες τάρανδοι, και αυτό είναι που προσπαθούμε να αποφύγουμε», δήλωσε ο Στηβ Ντελεχάντι, διευθυντής του Εθνικού Καταφυγίου.
Μετά από προτροπή της πολιτείας, θα επιστρατευτούν τέσσερα επιπλέον άτομα για το ταξίδι με σκοπό να συλλέξουν το κρέας των νεκρών ταράνδων και να το μεταφέρουν στο Αντάκ, όπου θα δοθεί ως τροφή σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
To Αντάκ είναι ένα νησί 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 1.930 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Άνκορατζ, της μεγαλύτερης πόλης της Αλάσκα. Ο αμερικανικός στρατός κατασκεύασε ένα αεροδρόμιο στο νησί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1997.
Οι πλησιέστεροι αυτόχθονες τάρανδοι ζουν 750 χιλιόμετρα μίλια μακριά, ωστόσο στρατιωτικοί αξιωματούχοι ζήτησαν το 1958 να εισαχθούν τάρανδοι στο Αντάκ για να μπορεί το στρατιωτικό προσωπικό να επιδίδεται σε κυνήγι αναψυχής. Από εκεί οι τάρανδοι κολυμπούν μερικές εκατοντάδες μέτρα ως το ακατοίκητο νησί Καγκαλάσκα.
Όταν το Αντάκ είχε πληθυσμό 1.000 με 6.000 άτομα, το κυνήγι διατηρούσε το κοπάδι στα 200 με 400 ζώα. Αφού έκλεισε η βάση, η αγέλη είχε αυξηθεί το 2012 σε περίπου 2.700 ζώα, καθώς μόνος εχθρός τους είναι ο άνθρωπος, και τρέφονται με λειχήνες και άλλη βλάστηση.