Οι αξιωματούχοι καλούν το κοινό να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο και να πίνει άφθονο νερό, αλλά η πίεση από τις συνθήκες φτώχειας ωθεί πολλούς Ινδούς να εργάζονται παρά τους κινδύνους.
«Είτε θα πρέπει να δουλέψουμε, θέτοντας τις ζωές μας υπό απειλή, είτε να επιζήσουμε χωρίς φαγητό», δήλωσε ένας αγρότης από την περιοχή Ναλγκόντα στη νότια πολιτεία Άντρα Πραντές που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον καύσωνα. «Ωστόσο πολλές φορές σταματάμε όταν η ζέστη γίνεται αφόρητη».
Οι περισσότεροι από τους 1.412 θανάτους που σχετίζονται με τον καύσωνα έχουν συμβεί στην πολιτεία Άντρα Πραντές και τη γειτονική Τελανγκάνα που πρόσφατα έγινε το 29ο κρατίδιο της Ινδίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θερμοκρασίες σε αυτές τις περιοχές έχουν αγγίξει τους 48 βαθμούς Κελσίου, κάτι που έχει να συμβεί περισσότερο από έξι δεκαετίες.
Μεταξύ των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι οι ηλικιωμένοι και οι φτωχοί, πολλοί από τους οποίους ζουν σε ευτελή καταλύματα ή καλύβες σε αγροκτήματα χωρίς πρόσβαση σε κλιματιστικά ή μερικές φορές ακόμη και σε δέντρα.
Ο καύσωνας έχει επηρεάσει από σχολεία και κυβερνητικές υπηρεσίες μέχρι ζωολογικούς κήπους, και οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως η κατάσταση θα ανακουφιστεί την επόμενη εβδομάδα όταν θα εμφανιστούν μουσώνες στη νότια πολιτεία Κεράλα, προχωρώντας στη συνέχεια προς τα βόρεια