tromaktiko: ΒΟΜΒΑ ΔΝΤ: Βλέπει έλλειμμα 1,7% και ζητά διαγραφή του ελληνικού χρέους

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΒΟΜΒΑ ΔΝΤ: Βλέπει έλλειμμα 1,7% και ζητά διαγραφή του ελληνικού χρέους



Στην δραματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αναφέρονται οι Financial Times, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε...
τελεσίγραφο στην Αθήνα πως η Ελλάδα έχει πλέον ξεφύγει τόσο πολύ από την πορεία του προγράμματος, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει την κρίσιμη στήριξη του Ταμείου, εκτός και εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές διαγράψουν ένα σημαντικό μέρος του χρέους.

Η προειδοποίηση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ήρθε από τον επικεφαλής στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να παρακρατήσει το μερίδιο του από τη δόση των €7,2 δισ. ευρώ.

Οι FT τονίζουν ωστόσο ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι αντίθετοι στην ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στο Eurogroup της Ρίγας, ο κ.Τόμσεν δήλωσε ότι τα αρχικά στοιχεία από την Ελλάδα έδειχναν ότι η Αθήνα οδεύει για πρωτογενές έλλειμμα έως και 1,5% του ΑΕΠ αυτό το έτος.

Με τον στόχο για πλεόνασμα να μετατρέπεται σε έλλειμμα, το χρέος της Ελλάδας θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται. Αυτό είτε θα υποχρεώσει την Αθήνα να υιοθετήσει μέτρα λιτότητας ή τους πιστωτές να συμφωνήσουν σε απομειώσεις, πιστεύει το ΔΝΤ.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Τόμσεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη για ανακούφιση στο χρέος.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει ακόμη εκκρεμείς δόσεις προς την Ελλάδα της τάξης των 15 δισ. ευρώ. Το δανειακό του πρόγραμμα έχει διάρκεια έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ δόσεις ύψους 7 δισ. ευρώ εκκρεμούν από το 2014.

Στην παρούσα αξιολόγηση που συνδέεται –όπως γράφει και το δημοσίευμα των FT – με ποσό ύψους 7,2 δισ. ευρώ το ΔΝΤ έχει εξέχουσα θέση: η συνδρομή του είναι 3,5 δισ. ευρώ δόσεων (πρόκειται δηλαδή για διπλή δόση, ήτοι για δόση δυο τριμήνων που εκκρεμεί), ενώ με 1,8 δισ. ευρώ συμμετέχει η κοινοτική πλευρά των δανειστών. Το επιπλέον ποσό του 1,9 δισ. ευρώ προκύπτει από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες κρατών – μελών

Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών στο πρόσφατο Eurogroup, για να γίνει η όποια εκταμίευση προς την Ελλάδα, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (staff level agreement). Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει το δικό του ξεχωριστό μνημόνιο (MEFP) το οποίο πρέπει επίσης να επικαιροποιηθεί επιτυχώς και θεωρείται πιο σκληρό από ό,τι αυτό της κοινοτικής πλευράς εξ ου και οι αιτιάσεις μέσα στο σαββατοκύριακο για άκαμπτη στάση του ΔΝΤ σε εργασιακό και ασφαλιστικό με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για εμπλοκή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!