«Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του...
Εθνικοσοσιαλισμού» ανέφερε η καγκελάριος Μέρκελ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε συνέντευξή της, ανοίγοντας για πρώτη φορά το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.
Αναγνώρισε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα που άφησε εκείνη η περίοδος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική διαχωριστική γραμμή», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι θα είναι «μία πολύ σημαντική στιγμή», όταν στις 10 Μαίου θα καταθέσει μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο, στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, «στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών».
Χαρακτηριστικό είναι ότι μία ημέρα πριν, ο πρόεδρος της Γερμανίας Γ. Γκάουχ, είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών.
Αν όντως ανοίξει μία σοβαρή συζήτηση για αποδοχή από πλευράς Γερμανίας των αιτημάτων της Αθήνας θα πρόκειται για μία ιστορική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης μόλις στους πρώτους τρεις μήνες ζωής της. Παράλληλα θα αποτελέσει και σοβαρό όνειδος για τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν βοηθήσει στο να αποσιωπησθεί το θέμα για τόσες δεκαετίες, ενώ φυσικά θα βρεθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση απέναντι στην ιστορική ευθύνη να στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σε αυτό το στόχο.
Πηγή